USR a înaintat Pactul pentru organizarea de alegeri anticipate în 2020, în cadrul întâlnirii cu președintele României, a declarat liderul USR, Dan Barna. Potrivit lui Barna, Klaus Iohannis nu prea pare să accepte convocarea alegerilor anticipate.
„Am înaintat în cadrul discuţiilor Pactul pentru anticipate, pe care USR l-a propus de mai bine de o lună de zile. Preşedintele a fost, cumva, în asentimentul nostru, că într-adevăr alegerile anticipate sunt soluţia corectă, morală şi funcţională pentru România. În egală măsură s-a discutat şi despre necesitatea unui nou Guvern – şi aici am fost de acord – pentru că nu mai există niciun argument ca actuala guvernare să mai rămână la conducerea ţării. Guvernul Dăncilă a fost demis de Parlament şi, din acest punct de vedere, România e clar că are nevoie de un nou Guvern”, a declarat Barna, la Palatul Cotroceni, după consultări.
În opinia USR, un nou Executiv ar trebui să aibă ca obiectiv realizarea de alegeri anticipate, undeva în februarie – martie anul viitor.
Alegeri anticipate în 2020: visul USR
„Cumva ne bucurăm să vedem că şi Ludovic Orban şi chiar şi doamna Dăncilă vorbeau despre anticipate. Preşedintele încă de ieri a confirmat acest lucru. Şi pare complicată şi dificilă ajungerea la anticipate, dar este exact ceea ce USR face de trei ani în politica românească. Ni s-a spus că un partid de oameni obişnuiţi nu are cum să intre în Parlament. Am reuşit lucrul acesta. Ni s-a spus că nu putem face Fără penali şi am adunat un milion de semnături”, a arătat el.
Prin alegeri anticipate poate fi rezolvată criza politică, astfel încât după scrutin să se formeze o guvernare stabilă, susţinută parlamentar, care să facă reformele care România are nevoie în educaţie şi infrastructură.
USR va susţine un Guvern non-PSD, care să aibă ca obiectiv organizarea alegerilor anticipate, în condiţiile în care acesta va avea şi priorităţi precum: organizarea alegerilor locale în două tururi, implementarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, repararea efectelor Ordonanţei 114, corectarea legilor justiţiei.
„Ajungerea la anticipate este o chestiune de voinţă politică. Tehnic şi juridic sunt detalii pe care le vom găsi împreună. Colegii mei au prezentat câteva dintre ele în cadrul întâlnirilor. Soluţiile tehnice există. Problema este aceea de voinţă politică şi i-am transmis preşedintelui că e nevoie de implicarea domniei sale în aceste zile în convingerea celorlalte partide din Parlament”, a spus el.