Mai mulți politicieni din primul eșalon au ieșit la vot de la primele pentru aceste alegeri prezidențiale 2019 – turul II. Și fiecare a avut câte ceva de spus despre vot și viitorul României.
Ludovic Orban – premierul României
„Am votat normal, am votat pentru o Românie democratică, respectată în lume, pentru o Românie în care fiecare român să aibă şansa să reuşească în viaţă, să ducă o viaţă normală, firească şi, de asemenea, am votat pentru o Românie care să se dezvolte, în care instituţiile statului să servească cetăţeanul, în care legea e lege pentru toţi, o Românie care să fie casa fiecărui român, atât de primitoare încât să îi facă şi pe cei din Diaspora să se întoarcă acasă. Trebuie să îşi folosească acest drept fundamental, pentru că depinde de fiecare român soarta României. Şi chiar dacă unii consideră că un vot reprezintă mult prea puţin, eu le spun că pic cu pic se face mare, vot cu vot România poate fie adusă pe drumul cel drept. Nu am emoţii în privinţa victoriei candidatului pe care îl sprijin, ci doar în privinţa scorului şi sper să fie un scor cât mai categoric, astfel încât voinţa românilor pentru o Românie normală, o Românie dezvoltată, o Românie respectată în lume, să fie cât mai clară şi cât mai puternic exprimată cu ocazia celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”
Theodor Paleologu – candidat PMP la alegerile prezidențiale
„Ziua votului este o zi de sărbătoare pentru democraţie. Nu e deloc cazul astăzi, este o zi tristă, este o zi ruşinoasă pentru România, în care, de fapt, nu există nicio speranţă de schimbare. Românii votează între două catastrofe, între două forme ale continuităţii faţă de ultimii ani şi îmi vine un minte un vers din ‘Infernul’ lui Dante – ‘Lăsaţi orice speranţă’. De fapt, am votat împotrivă, spre deosebire de primul tur când am votat pentru, am votat pentru nişte valori, am votat pentru viitor, am votat pentru schimbare. Acum, a doua oară, am votat împotrivă, împotriva unui rău mai mare. Asta este realitatea cu care ne confruntăm şi sper ca românii să reţină această lecţie, această lecţie dureroasă pentru democraţia românească, o zi tristă care încheie o campanie aproape inexistentă, fără dezbateri, în care democraţia a fost batjocorită de principalii candidaţi şi în care cele două mari partide şi-au arătat incapacitatea de a selecta candidaţi pe măsura funcţiei prezidenţiale. Dar, evident, acestea fiind zise, trebuie să ne exercităm dreptul de vot, fără vreo speranţă cine ştie ce mare”
Gabriel Firea – primar general București
„Am votat pentru o Românie în care toţi cetăţenii să fie respectaţi indiferent cărei categorii socio-profesionale aparţin, pentru un dialog mai direct cu toţi cetăţenii din România, mai apropiat, mai cald pentru înţelegerea nevoilor tuturor, pentru respectul faţă de valorile câştigate după Revoluţie – mă refer în primul rând la libertatea presei, la diversitatea opiniilor care vin din partea mass-media. De asemenea, pentru pluripartidism, cred că au trecut acele epoci în care exista un singur partid – partidul unic. Democraţia înseamnă diversitate de opinii, multe partide, multe publicaţii, multe televiziuni şi este normal să fie aşa şi este păcat să regresăm în loc să facem paşi înainte pentru democratizarea ţării noastre. De asemenea, pentru mine ca edil este foarte important să votăm împotriva intenţiilor de austeritate, cred că am depăşit anii în care erau impuse curbe de sacrificiu, părinţii noştri au trecut prin aceste moment, ştim cât de greu a fost, economia este la un stadiu bun, la nivel european, trebuie menţinute aceste realizări. Bineînţeles întotdeauna este loc de mai bine, întotdeauna se poate mai bine şi ne dorim cu toţii să fie din ce în ce mai bine dar cu oameni care gândesc la binele românilor, cetăţenilor români indiferent de etnie şi acţionează în acest sens”
Raluca Turcan – vicepremierul României
„Am votat cu credinţa că de mâine începe reconstrucţia României educate, României normale, României europene. Niciodată nu a fost mai important momentul votului ca acum. Realmente nu mai avem timp. Politicienii slabi prind putere când oamenii buni nu se solidarizează. Îi chem pe românii de bună credinţă să meargă la vot, să se solidarizeze şi să pună ştampila pentru un viitor demn şi prosper, pentru un viitor în care legea se aplică şi instituţiile statului îşi fac datoria. România are nevoie în momentul de faţă de solidaritate”
Marcel Ciolacu – președintelșe Camerei Deputaților
„Nu este important cu cine am votat eu, cum am votat noi cred că este previzibil, important este să vină cât mai mulţi români la vot, vorbim de prima funcţie în statul român, cea de Preşedinte al României. Avem exemplul celor din Diaspora, pe care eu îi felicit personal, la fel ca şi la turul unu, se pare că şi de data aceasta Parlamentul României împreună cu alte instituţii au găsit o formă de lege foarte bună prin care românii să meargă cât mai mulţi la vot, este un exemplu de urmat şi de noi cei din ţară”