Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la prezidenţiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pe motiv că a furnizat date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, potrivit jurnaliștilor G4Media.
Procurorii îl suspectează pe Alexandru Cumpănaşu că ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.
Mai precis, acesta intră sub incidența articolului 18 indice 1 din legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete”.
Astfel că dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.
Alexandru Cumpănașu, pus sub acuzare de DNA pentru fraudă cu fonduri europene
Declarația de avere a lui Alexandru Cumpănașu arată că acesta a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.
Anul trecut, Cumpănașu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației.
Alexandru Cumpănașu a confirmat că a fost audiat la DNA Constanța la două zile după alegeri și că ultima corespondență cu procurorii a avut loc în urmă cu câteva zile.
„Față de declarațiile apărute „pe surse” în presă, fac următoarele precizări: 1. Informația este prezentată incorect, deși a fost preluată masiv. Încă din campania electorală se știa despre aceste așa zise verificări. Am atenționat încă de atunci SNSPA să nu se joace cu imaginea mea. 2. Nu am mințit și nu am dat NICIO declarație din care să rezulte că am studii superioare la acel moment. Nu am prezentat SNSPA nicio informație eronată sau care să nu corespundă realității. Toate diplomele și CV-ul transmise pentru angajare au fost cele reale. Încadrarea pe post, respectiv anexa la care se face referire a fost ÎNTOCMITĂ de SNSPA, semnată de RECTOR sau în numele lui și de mine. Nu este o declarație pe propria răspundere sau alt fel de inducere în eroare a SNSPA. Este stupid ce afirmă SNSPA care din informațiile mele sunt verificați cu privire la ÎNTREGUL PROIECT de către DNA București, nu doar cu privire la această glumă proastă”, a declarat Alexandru Cumpănașu pe pagina sa oficială de Facebook.