Vaccinul de la Astra Zeneca este sigur, dar situaţii punctuale care pot apărea în diverse ţări trebuie luate în considerare, a declarat dr. Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS.
„Vaccinul de la Astra Zeneca a fost utilizat la peste 17 milioane de persoane, la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut într-adevăr câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca, în care au apărut tromboze la anumiţi pacienţi. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite, adică este pur şi simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent şi se pare că, din informaţiile pe care le am eu de la Agenţia Europeană a Medicamentului, proporţia de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu este mai mare în niciun fel faţă de populaţia care nu a fost vaccinată”, a declarat rafila.
Potrivit acestuia, lucrurile trebuie investigate.
„Aceasta este procedura normală, totdeauna când apare o suspiciune, lotul, cel puţin de vaccin care este implicat, este oprit de la utilizare. Şi ulterior, după ce se lămuresc lucrurile, vaccinarea poate continua. Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur, dar există totdeauna – nu putem să luăm lucrurile ca atare decât în momentul în care o autoritate competentă verifică aceste lucruri şi îşi spune opinia. Eu, uitându-mă pe cifre, văd că este un vaccin care este sigur, dar situaţii punctuale care pot apărea în diverse ţări trebuie luate în considerare şi trebuie verificate. Toate loturile de vaccin se verifică”, a explicat Rafila.
Doctorul a afirmat că aşteaptă punctele de vedere oficiale ale agenţiilor de reglementare, fie de la nivel european, fie din statele care au luat aceste decizii, de suspendare a unor loturi de vaccin.
„Eu nu consider că imunizarea trebuie sistată, dar trebuie sistată imunizarea cu loturile suspecte, ceea ce este cu totul altceva”, a mai spus reprezentantul României la OMS.