miercuri, martie 26, 2025
AcasăAgenda ZileiPSD vrea amânarea alegerilor parlamentare cu 3 luni. Pro România e de...

PSD vrea amânarea alegerilor parlamentare cu 3 luni. Pro România e de acord, dar cere ca parlamentarii să nu mai fie plătiți după încheierea mandatului

PSD vrea amânarea alegerilor parlamentare cu 3 luni, și este susținut de Pro România care cere ca parlamentarii să nu mai fie plătiți după încheierea mandatului. În toată acest teatru ieftin, judecătorii CCR (foști PSD-iști o parte dintre ei) dau dreptate Parlamentului

Hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se arată în motivarea deciziei a CCR prin care au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra actului normativ.

„În cauza de faţă, Curtea constată că atât concepţia legii analizate, cât şi momentul adoptării ei (27 iulie 2020) reprezintă o expresie a principiului securităţii juridice, pentru că indică din timp organului administrativ care are competenţa delegată de stabilire a datei alegerilor în temeiul art.6 alin.(2) din Legea 208/2015 – şi anume Guvernului – faptul că data alegerilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016 va fi stabilită prin lege organică. Nu se ajunge la situaţia în care ambele autorităţi publice să stabilească în mod concurent data alegerilor, organul administrativ cunoscând, astfel, din timp că i-a fost retrasă această competenţă”, se precizează în motivare.

Totuşi, spun judecătorii constituţionali, având în vedere succesiunea derulării procedurilor constituţionale (termen de depunere a legii pentru exercitarea dreptului la sesizare a Curţii Constituţionale/ termen de promulgare şi sesizarea la limita termenului a Curţii Constituţionale/ procedura în faţa Curţii Constituţionale etc.), dacă intrarea în vigoare a legii analizate nu s-a produs cu un interval de timp suficient înainte de momentul la care Guvernul este ţinut potrivit legii-cadru să emită hotărârea de stabilire a datei alegerilor, această hotărâre emisă fiind îşi încetează de drept efectele de la momentul intrării în vigoare legii care îi retrage, temporar (în privinţa alegerilor organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016), competenţa de a stabili data alegerilor.

„Prin urmare, Hotărârea Guvernului 744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă (art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015), îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, spune CCR.

Amânarea alegerilor parlamentare, susținută de Pro România

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, este de acord cu amânarea alegerilor parlamentare până în momentul în care se poate stăpâni situaţia sanitară. Acesta a propus ca după încheierea mandatului, actualii senatori şi deputaţi să nu îşi mai primească salariul.

„Nu vreau să punem sănătatea după interesul politic. Îmi doresc să facem alegeri parlamentare în momentul în care putem stăpâni situaţia sanitară. Aducem două amendamente (la propunerea legislativă de amânare a alegerilor parlamentare – n.r.): nu mai adoptăm în Parlament măsuri cu caracter financiar-bugetar şi parlamentarii să nu îşi mai primească salariile după momentul expirării mandatului. În acest fel demontăm minciunile şi propaganda. Cred că putem să punem în lege aceste două amendamente”, a afirmat Ponta.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate