joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiAmânarea numirii miniștrilor, discutată la CCR, pe 19 decembrie

Amânarea numirii miniștrilor, discutată la CCR, pe 19 decembrie

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, legată de amânarea numirii miniștrilor de către preşedintele Klaus Iohannis  se va discuta la  Curtea Constituţională a României pe 19 decembrie.  

Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis au avut termen până ieri să transmită punctele de vedere cu privire la posibilul conflict juridic de natură constituţională. 

Primi-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat pe 7 decembrie că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu. 

În deschiderea şedinţei de Guvern din 7 decembrie, Dăncilă a vorbit despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că ‘singura situaţie incertă existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis ”prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante”.

Amânarea numirii miniștrilor, cu reacții „ciudate” 

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, pe 21 noiembrie, să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor. 

Decizia a venit după ce preşedintele Iohannis a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer – Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu – Transporturi. Şeful statului a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite. 

Pe atunci, ofensiva lui Ilan Laufer a fost caracterizata ca fiind una de prost gust, după ce a spus că șeful statului nu a dorit să îl pună în funcție pe motiv că are convingeri antisemite. În felul acesta, Laufer și-a atras antipatia și comunității evreiești din România pentru că a dus în derizoriu o parte din istoria cutremurătoare a Israelului. 

Alte voci din PSD invocau tot felul de măsuri împotriva președintelui României, dar niciuna nu s-a concretizat. 

Pe de altă parte, Iohannis a spus că, sesizarea PSD la CCR nu va avea sorți de izbândă pentru că aceasta este o problemă de natură politică, nu constituțională 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate