Măcelul de la psihiatrie dă motiv anchetatorilor să extindă ancheta, dar și asociaților de psihiatri să ceară bani pentru ca astfel de situații să se întâmple cât mai rar.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău au decis extinderea urmării penale în cazul bărbatului care a atacat pacienţii din Spitalul de la Săpoca, cât şi a urmării penale in rem sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţii unităţii spitaliceşti, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, procuror Cătălin Radu.
pe lângă infracţiunea de omor calificat, bărbatul este cercetat şi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat şi pentru distrugere. Atacatorul a fost audiat şi se află la Spitalul din Săpoca în vederea efectuării unei expertize neuropsihiatrice. Se află sub tratament şi sub pază, fiind singur într-o cameră izolată şi securizată.
Măcelul de la psihiatrie, motiv de cerut finanțe
Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie propune, într-o scrisoare deschisă, implementarea de programe naţionale dedicate, cu finanţare de la buget pentru pacienţii cu psihoze, tulburări depresive şi bipolare, demenţă, alcoolism şi drogodependenţe, precum şi realizarea un Registru naţional pentru tulburările psihice majore, inclusiv cu antecedente de auto/heteroagresivitate şi potenţial suicidar.
ARPP propune şi implementarea managementului de caz în psihiatrie, la nivel naţional, dezvoltarea centrelor de sănătate mintală şi psihiatriei comunitare, înfiinţarea de echipe mobile, un lanţ terapeutic articulat şi bine definit, care să urmeze pacientul de la ieşirea din spital şi până la reinserţia socio-familială şi care să cuprindă specialistul din spital, ambulator, medic de familie, asistent social, psiholog.
„Referitor la tragedia de la Spitalul Săpoca facem următoarele precizări: în calitate de corp profesional naţional al specialiştilor psihiatri, am observat cu îngrijorare tentative de translare a discursului din spaţiul public de la neajunsurile şi racilele din psihiatria românească către acuzaţii nesusţinute, neargumentate ştiinţific şi nedovedite până în prezent de malpraxis, cu mutarea centrului de greutate al atenţiei publice către presupusă neglijenţă în serviciu sau greşeli ale cadrelor medicale”, spun cei de la ARPP.
Potrivit ARPP, psihiatria se află într-o poziţie atât ingrată, vulnerabilă, dar şi de o mare responsabilitate şi importanţă socială, la interfaţa dintre percepţia publică a siguranţei cetăţenilor şi drepturile categoriilor vulnerabile de pacienţi cu probleme psihice, necesitând sprijin şi recunoaştere activă din partea autorităţilor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite, şi nu oprobriu public sau stigmatizare.
„Manifestările de violenţă şi heteroagresivitate/auto-agresivitate în rândul pacienţilor cu tulburări psihice majore sunt rare (aproximativ 10% din prezentările în urgenţă) şi în general controlate de serviciile existente, dar cele extreme sunt excepţii notabile reprezentând uneori debutul medico-legal al unei manifestări psihice de raptus de agitaţie psiho-motorie”, susţine ARPP.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, bărbatul de 38 de ani a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci persoane. Au fost răniţi opt pacienţi, în prezent fiind internaţi în unităţi medicale din Bucureşti.