Angajații plătiți din bani publici nu vor primi pensie de serviciu dacă au fost condamnați pentru corupție, potrivit unui proiect de lege adoptat în Camera Deputaţilor.
Nu vor beneficia de pensie de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi, condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, prevede textul adoptat.
Fără pensie de serviciu dacă au fost condamnați pentru corupție
De asemenea, nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu.
Potrivit celor adoptate, nu vor beneficia de pensia de serviciu funcţionarii publici parlamentari din structurile de specialitate ale Parlamentului, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant profesionist, membrii Curţii de Conturi, persoanele care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi, precum şi persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern în cadrul Curţii de Conturi, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, „dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu.
Camera Deputaţilor este for decizional