luni, octombrie 7, 2024
AcasăAdministrație publicăExamenul de Bacalaureat 2019: Apogeul nepromovării din ultimii 5 ani

Examenul de Bacalaureat 2019: Apogeul nepromovării din ultimii 5 ani

Examenul de Bacalaureat 2019 a atins apogeul nepromovarii din ultimii 5 ani, în condițiile în care doar 31% din elevii unei generaţii şcolare ajung să promoveze BAC-ul. 

Potrivit Ralucăi Turcan, rezultatele de la prima sesiune a Bacalaureatului din acest an arată eşecul sistemului educaţional şi incapacitatea Guvernului de a aduce şcoala românească în secolul XXI.

„Felicitări celor peste 86.000 de elevi care au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. Însă, trebuie să nu uităm că aproape 50.000 de elevi nu au reuşit să promoveze examenul maturităţii. Bacalaureatul nu a fost nici în anul 2019 un examen despre capacitatea elevilor de a înţelege procese şi fenomene şi de a-şi dezvolta competenţe şi abilităţi pentru a se integra în societate şi pe piaţa muncii”, a declarat Turcan.

Potrivit ei, aceste rezultate indică aceleaşi vechi probleme:

  • inechitatea din sistemul educaţional;
  • evaluările nu sunt bazate pe standarde şi nici pe competenţe;
  • programele şcolare. 

„Când o jumătate de generaţie nu ajunge să aibă o diplomă de Bacalaureat sau altă diplomă de învăţământ tehnic sau profesional, nu este eşecul copiilor, ci al întregului sistem”, a susţinut deputatul PNL. 

Apogeul nepromovării din ultimii 5 ani

Pe de altă parte, liberalul Marilen Pirtea arată că, prin forţa datelor, suntem nevoiţi să subliniem că acesta este cel mai slab procent din ultimii 5 ani.
„Din cei 136.087 de candidaţi, din care 116.316 candidaţi au provenit din promoţia curentă, iar 19.771 de candidaţi au provenit din promoţiile anterioare, dor 86.794 au luat peste media 6. Dincolo de faptul că ponderea elevilor care ajung la finalul ciclurilor educaţionale preuniversitare este, în România, de doar aproximativ jumătate dintr-o generaţie şcolară, iată că şi ratele de reuşită la BAC devin tot mai mici, coborând procentul elevilor cu examenul de BAC promovat la doar 31% din totalul elevilor care formează o generaţie de elevi la intrarea în ciclul primar de învăţământ”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie a PNL.
Potrivit lui, diferenţa dintre numărul copiilor care au intrat în ciclul învăţământului primar în 2006 şi numărul celor care s-au înscris la examenul de Bacalaureat în 2019 este îngrijorătoare în sine, pentru că aproape jumătate din cohorta acestei generaţii nu a mai ajuns la proba BAC-ului 2019. 
„Din 230.000 de copii ai acestei generaţii, doar 116.000 s-au înscris la BAC-ul de anul acesta. Iată că acest recul semnificativ al întregului parcurs preuniversitar al elevilor din România, chiar şi rezultatele obţinute de cei care au intrat în proba Bacalaureatului vin să confirme concluziile din ultimii ani, cu un record negativ absolut al celei mai mici ponderi de elevi care au luat BAC-ul, înregistrate în ultimii 5 ani.Aceste rezultate conduc la o singură concluzie: şansele la o bună pregătire a celor care reprezintă viitorul României sunt tot mai reduse, pentru ca tinerii care se află în învăţământul preuniversitar astăzi să ajungă şi la o perspectivă de pregătire superioară, iar această realitate plasează învăţământul românesc la marginea spaţiului european al educaţiei, acesta fiind etalonul faţă de care suntem datori să ne raportăm”, conchide liberalul Marilen Pirtea.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate