sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăAgenda ZileiAsistența socială ne-a costat 13,4 miliarde lei

Asistența socială ne-a costat 13,4 miliarde lei

Fondurile publice pentru susţinerea sistemului de beneficii de asistenţă socială s-au ridicat la 13,4 miliarde de lei în 2017, potrivit Curții de Conturi. Această sumă reprezintă 1,57% din Produsul Intern Brut al României, ea fiind acordată prin bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS). 

În anul 2017, potrivit rapoartelor întocmite, fondurile publice pentru susţinerea sistemului de beneficii de asistenţă socială au însumat 13,446 miliarde de lei, reprezentând 1,57% din PIB-ul României. Dintre acestea, beneficiile de asistenţă socială care au făcut obiectul misiunilor de audit, reprezentând peste 70% din bugetul alocat, au însumat 9,667 miliarde de lei, respectiv 1,13% din PIB. 

Numărul mediu lunar de beneficiari s-a diminuat de la 4.587.976, în 2011, la 4.361.258, în 2017, înregistrând astfel o scădere de circa 5%, pondere care confirmă că, anul trecut, la nivelul MMJS, au fost implementate o serie de măsuri care au contribuit la îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială, precum şi la utilizarea eficientă a resurselor bugetare primite cu această destinaţie. 

„Curtea de Conturi a României apreciază că eforturile depuse de entităţile verificate au condus la scăderea de peste două ori a sumelor plătite necuvenit identificate în urma acţiunilor de audit, de la 33.051 mii lei în anul 2012 ajungând, în anul 2018, la 13.963 mii lei„, mai spus reprezentanții CC.  

Acţiunile de audit au fost iniţiate şi s-au desfăşurat în temeiul prevederilor cuprinse în Acordul de împrumut încheiat între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind proiectul de modernizare a sistemului de asistenţă socială în România. 

Asistența socială merge bine în România 

Sinteza rapoartelor de audit privind „Acordarea unor beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei, susţinerea copilului şi a familiei în anul 2017” arată că sistemul de asistenţă socială este funcţional şi s-a îmbunătăţit an de an pe perioada derulării Acordului de împrumut. Totodată, potrivit Sintezei, recomandările formulate de Curtea de Conturi a României au contribuit semnificativ la creşterea calităţii activităţii desfăşurată de entităţile verificate, cu impact direct asupra bugetului de stat, prin virarea integrală atât a sumelor recuperate, cât şi a celor prescrise”, au mai arătat reprezentanţii Curţii de Conturi. 

Curtea de Conturi a publicat vineri „Acordarea unor beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei, susţinerea copilului şi a familiei în anul 2017”. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate