sâmbătă, decembrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiAsociația Energia Inteligentă: Cum va evolua prețul gazelor pentru iarna 2020-2021

Asociația Energia Inteligentă: Cum va evolua prețul gazelor pentru iarna 2020-2021

Prețul gazelor în România ar putea crește în această iarnă, pe baza cererii crescute în perioadele de frig sever și viscol, dar acest lucru nu este valabil și pentru populație, au afirmat reprezentanții Asociației Energia Inteligenta.

„Prognozele meteorologice pentru iarna 2020/2021, arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig și viscol, astfel încât cererea de gaze în regiunea centrală și est europeană probabil se va situa la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluția prețului gazelor în regiune probabil va urma un ușor trend ascendent, odată cu creșterea cererii fără ca probabil prețul mediu al gazelor în lunile de iarnă să depășească 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh)”, se arată într-un articol al Asociației.

Potrivit lor, România se înscrie în același scenariu, cu o prognoza de iarnă ușoară, dar cu episoade de frig și viscol, fapt ce determină probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

„Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie și noiembrie 2020, dar și costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil va duce la extragerea gazelor din depozite abia din luna decembrie 2020, ceea ce va face ca  disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil mc/zi, fapt ce va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă”, mai spun reprezentanții Asociației.

Prețul gazelor va crește ușor, dar nu pentru populație

Conform acestora, în zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăși 7 zile), România va avea nevoie de 5-15 mil. mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziționate din import având în vedere prețul comparativ al gazelor din import cu prețul din România, dar și importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura în iarna următoare, curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, București – Ploiești, urmare a stațiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport în ultimul an și a construcției conductei BRUA.

„Este posibil în același timp, ca alte zone ale României să aibă deficit de gaze datorită configurației actuale a sistemului de transport gaze. Evoluția prețului marfă a gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preț maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021”, mai spun oficialii.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate