vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiAu curs banii în ultima campanie electorală... De peste trei ori mai...

Au curs banii în ultima campanie electorală… De peste trei ori mai mulți decât în 2016

În ultima campanie electorală au curs banii, iar partidele au arătat că au de unde cheltui, având în vedere că au declarat venituri de 169,49 de milioane de lei, comparativ cu 51,73 de milioane în 2016, conform datelor incluse pe platforma www.banipartide.ro, lansată de Expert Forum.

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri, deşi există câteva cazuri unde cheltuielile sunt mari decât veniturile, dar în general diferenţele sunt reduse, precizează Expert Forum.

Cea mai mare parte din venituri (79 de milioane) reflectă venituri proprii ale candidaţilor, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistrate ca împrumuturi.

Patru partide (PLUS, Pro România, PSD şi USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenţii pentru cheltuieli de campanie. Cei mai mulţi bani au fost declaraţi de candidaţi în Bucureşti, Iaşi şi Prahova, iar cei mai puţini în Tulcea, Harghita şi Covasna.

Totodată, o parte semnificativă din cheltuieli (34%) se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-au folosit pentru promovarea prin radio, TV şi presă.

Deşi anul 2020 a fost caracterizat de restricţii cauzate de pandemie, competitorii au cheltuit un sfert din bani pe tipărituri (broşuri, flyere şi materiale similare), precum şi 7% pentru afişe electorale. În perioada de campanie electorală competitorii electorali nu pot folosi materiale de promovare stradală, cu excepţia afişelor.

Ultima campanie electorală: fiecare partid cu strategia lui

„Spre exemplu, PLUS a cheltuit aproape 60% din bani pe campania online, în timp ce AUR a alocat peste jumătate din fonduri pentru tipărituri (822.000 din 1,5 milioane lei). PSD şi PNL au cheltuit cei mai mulţi bani pe servicii online, aproape o treime. Cele mai puţine fonduri au fost alocate cheltuielilor pentru cercetări sociologice”, spun cei de la Expert Forum.

în cazul AUR există neconcordanţe între datele publicate în timpul campaniei electorale şi raportul de venituri şi cheltuieli publicat pe 15 decembrie.

„Astfel, deşi la sfârşitul campaniei electorale AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în RVC figurează venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1,5 milioane. Potrivit centralizatorului publicat de AEP pe 21 decembrie, valoarea veniturilor este de 85.100 de lei. Cu toate acestea, partidul a solicitat spre rambursare 1,5 milioane de lei, conform datelor AEP de pe 8 ianuarie 2001”, mai spun cei de la Expert Forum.

Potrivit informaţiilor furnizate de către AEP ca răspuns la o cerere înaintată de EFOR, la această dată informaţiile sunt corecte, în măsura în care instituţia desfăşoară activitatea de control la finalul căreia va publica atât în Monitorul Oficial, cât şi pe pagina web a instituţiei, cuantumul veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma verificărilor, sumele rambursate şi nerambursate, precum şi sancţiunile aplicate.

Cheltuielile partidelor

În cazul celorlalte partide nu au fost identificate astfel de diferenţe semnificative.

Un număr de 24 de competitori electorali care au obţinut mai mult de 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripţiei electorale în care au candidat au solicitat rambursarea unor sume de 148,32 de milioane de lei, comparativ cu 45,5 milioane de lei în 2016.

Şapte partide politice au dreptul la subvenţii pentru rezultatele obţinute în urma alegerilor parlamentare, respectiv celor locale: PNL, PSD, USR, AUR, PLUS, PMP, Pro România. Pentru luna ianuarie, AEP a alocat 19,8 milioane de lei pentru subvenţii.

Platforma www.banipartide.ro include informaţii despre finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale.

Platforma cuprinde, printre altele, detalii despre veniturile şi cheltuielile declarate de competitorii electorali pentru alegerile parlamentare din 2020, cu menţiunea că datele finale vor fi publicate în urma controalelor desfăşurate de Autoritatea Electorală Permanentă.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate