marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiAutonomia Ținutului Secuiesc, respinsă la Senat. Aleșii s-au întrecut în declarații

Autonomia Ținutului Secuiesc, respinsă la Senat. Aleșii s-au întrecut în declarații

Autonomia Ținutului Secuiesc a fost respinsă la Senat, după ce proiectul privind acordarea acestui acest statut a trecut tacit de Camera Deputaților. Proiectul prevedea ca Ținutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Senatorii au votat telefonic în favoarea raportului de respingere întocmit de Comisia de administraţie – 126 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”.

Propunerea legislativă a trecut iniţial de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită, în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan

Înainte să fie supus la vot, senatorii PSD, au afirmat că se simt lezați de un astfel de proiect. 

„Proiectul de lege este profund neconstituţional şi care reprezintă în egală măsură şi o provocare ruşinoasă. Este profund neconstituţional pentru că prin ceea ce propune în materie de delimitare administrativă, de instituţii noi, de competenţe, de situaţie lingvistică la nivel recunoscut oficial ca exerciţiu lingvistic şi constituţional în statul român, reprezintă un mod cert o iniţiativă care încalcă atributele fundamentale ale statului român. Este o provocare pentru că iniţiatorii proiectului au ştiut de la bun început că nu are nici cea mai mică şansă să primească aprobarea finală a Parlamentului aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”, a declarat Titus Corlățean, senator PSD. 

Iată cum au motivat parlamentarii maghiari că au nevoie de Autonomia Ținutului Secuiesc! 

em898

Maghiarii supărați pe Iohannis pentru mesajul dat

După ce a iesit public și a răspuns în maghiară PSD-iștilor, cu un mesaj tranșant, președintele a fost ținta atacurilor celor din UDMR. Astfel că, președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că prin declaraţiile cu privire la Ţinutul Secuiesc, şeful statului a transmis un mesaj tipic PRM-ist şi periculos şi trebuie să-şi ceară scuze.

kelemen hunor prezidențiale UDMR candidat propriu Codul administrativ naște un nou scandal, acesta urmând să intre în dezbatere pentru a fi completat cu observaţiile venite de la Consiliul Legislativ.  kelemen lider opoziție Dosarul Revoluției a ajuns cam târziu în instanță este de părere președintele UDMR, care consideră că trimiterea acestuia în fața justiției maghiari simbolurile naţionale
UDMR-iștii se simt lezați de reacția președintelui Klaus Iohannis

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declaraţie nedemnă pentru un preşedinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent şi periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan şi se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs şi orice fel de instigare. Preşedintele trebuie să-şi ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a afirmat preşedintele UDMR.

Tăriceanu, sare la gâtul lui Iohannis

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să vină în Parlament pentru a dovedi acuzaţia gravă că PSD ar fi avut o înţelegere ascunsă cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional.

„Astăzi, domnul Iohannis a făcut cea mai gravă acuzaţie care s-a făcut în Romania după decembrie 1989. El a acuzat un partid parlamentar că are o înţelegere ascunsă cu o putere străină pentru a ceda o parte din teritoriul naţional. Acest lucru nu poate să rămână aşa. Domnul Iohannis trebuie să vină în Parlament să aducă dovezile pentru această acuzaţie gravă. Această acuzaţie poate avea doar două soluţii: ori acuzaţiile sunt adevărate şi partidul acuzat trebuie sa fie interzis ori Preşedintele României minte şi manipulează şi trebuie să-şi dea demisia şi să sufere rigorile legii”, a scris miercuri Tăriceanu pe Facebook.

tăriceanu sacrificat gunoi politic Rectificare bugetară candidat comun pentru prezidențiale Ordonanţa 114/2018 ridicarea imunității
Liderul ALDE a devenit avocatul PSD-iștilor prin ultimele declarații

El susţine că cei de la Camera Deputaţilor au făcut o greşeală nediscutând în plen această iniţiativă legislativă, dar aceasta va fi îndreptată în Senat.

„Greşeala o vom îndrepta în Senat. Genul acesta de lege nu a apărut pentru prima dată, dar întotdeauna a fost respinsă de Parlament. Dar să mergem şi mai departe şi să zicem că poate Parlamentul face o greşeală, deşi nu a făcut-o pană acum, şi admite o asemenea lege. De la Parlament legea merge spre promulgare la Preşedintele României, iar acolo, nu e aşa, este apărătorul românilor, Klaus Werner Iohannis”, a mai scris Tăriceanu.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului prin care UDMR dorește Autonomie pentru Ținutul Secuiesc

ces670_2019

Mai mult, Consiliul Legislativ a dat și el aviz negativ proiectului: 

cl670_2019

Viorica Dăncilă nu ratează ocazia și-i cere demisia lui Marcel Ciolacu

Fostul lider al PSD, Viorica Dăncilă, îi cere demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea interimară a PSD, pentru modul ruşinos în care a umilit românii.

„Oricine ar fi fost liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituţional şi anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români şi nici să rămână în fruntea partidului. Este un precedent periculos şi în egală măsură jenant pentru România şi pentru Parlament, dar şi pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu”, a scris Viorica Dăncilă, pe pagina sa de Facebook.

dăncilă forțată să demisioneze viorica dancila psd moțiune de cenzură pnl
Dăncilă: Ciolacu trebuie să își dea demisia pentru modul rușinos în care a umilit românii

Potrivit ei, acest demers privind trecerea proiectului de lege nu îi aparţine partidului, ci unui singur om.

„Niciun membru al Partidului Social Democrat nu susţine acest act anti-românesc, iar domnul Iohannis este dator să probeze gravele acuzaţii făcute la adresa PSD în declaraţia de presă de astăzi. Adevărul este că Marcel Ciolacu ori nu şi-a făcut treaba de preşedinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună ştiinţă pentru adoptarea unei legi care ne vinde ţara în aceste vremuri grele şi complicate. Îi solicit aşadar demisia de la conducerea interimară a Partidului Social Democrat, pentru modul ruşinos în care a umilit românii!”, conchide PSD-ista.

Mai mult, deputatul Dorel Căprar spune că liderii PSD Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu au vândut interesele naţionale ale României şi au rupt ţara în favoarea intereselor de grup.

„Ce-avem noi aici? Avem una bucată ţară, nepreţuită, pentru mine şi mulţi alţi români, monedă de schimb pentru alţii, printre care şi Marcel Ciolacu, ţară negociată, răstignită şi dată pe bucăţi. Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie aşa-zisului Ţinut Secuiesc este o chestiune nu doar extrem de gravă din toate punctele de vedere, ci şi o trădare asupra suveranităţii naţionale a statului român. În acest moment, PSD-ul condus de Ciolacu şi Stănescu, conduşi şi ei la rândul lor de cine ştie cine, au vândut interesele naţionale ale României, au rupt ţara în favoarea intereselor de grup ale marelui strateg Ciolacu şi complicilor lui, aşa cum a respectat democraţia şi la Arad, în cadrul PSD, tot aşa şi acum, fără să clipească aruncă ţara în mâinile unor grupuri de interese”, a scris Căprar pe Facebook.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate