Azi s-au împărțit și banii la ministere în noua rectificare bugetară, iar de la unele s-au tăiat, la altele s-au mai pus.
Astfel că, potrivit proiectului de rectificare bugetară, la Ministerul Educației s-au diminuat creditele bugetare cu 1,03 miliarde de lei, deoarece execuţia la semestrul I este de 46% din bugetul aprobat.
La Ministerul Fondurilor Europene este prevăzută o diminuare cu 681,9 milioane lei, execuţia la semestrul I fiind de 18% din bugetul aprobat. S-au identificat economii în principal la proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (minus 663,2 milioane lei), propunerea de rectificare având în vedere, de asemenea, gradul de execuţie al cheltuielilor pe primele 6 luni de, 17,62%, media plăţilor lunare fiind de 65,46 milioane lei/lună, iar media rămasă de utilizat pe următoarele 6 luni, după rectificare, fiind de 195,34 milioane lei/lună.
Ministerul Cercetării şi Inovării are prevăzută o diminuare de 369,1 milioane lei, în condiţiile în care execuţia la semestrul I este de 26% din bugetul aprobat. Se propun reduceri ale cheltuielilor bugetare astfel: cheltuieli de personal – cu 2,1 milioane lei (suma rămasă după rectificarea bugetară asigură plata drepturilor salariale până la finalul anului), bunuri şi servicii – cu 1,8 milioane lei.
Ministerul Agriculturii se taie 310,4 milioane lei, execuţia la semestrul I fiind de 34% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuţia pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile bugetare anuale şi diminuarea sumelor reţinute în proporţie de 10%. S-au identificat economii în principal la transferuri între unităţi ale administraţiei publice – 277,4 milioane lei.
La Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este prevăzut un minus de 243 milioane lei, execuţia la semestrul I fiind de 1,5% din bugetul aprobat. S-au identificat economii în principal la: alte transferuri -232,6 milioane lei, bunuri şi servicii -2,2 milioane lei, proiecte cu finanţare din FEN postaderare 2014-2020 – 10 milioane lei.
Ministerul Economiei are un minus de 225,6 milioane lei per sold. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuţia scăzută pe primul semestru raportată la prevederile bugetare aprobate pe anul 2019.
Ministerul Apelor şi Pădurilor are un minus de 138,9 milioane lei. S-au identificat economii în principal la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (-61,9 milioane lei), cheltuieli de capital (-60 milioane lei), cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă (-10 milioane lei), bunuri şi servicii (- 6 milioane lei) şi cheltuieli de personal (-un milion lei).
Ministerul Transporturilor are și el parte de o diminuare cu 128,8 milioane lei. S-au identificat economii în principal la:
- transferuri către instituţiile publice şi companiile naţionale din subordinea/coordonarea ministerului -100 milioane lei;
- proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile -70 milioane lei;
- proiecte de investiţii finanţate din fonduri rambursabile -50 milioane lei;
- bunuri şi servicii -2,8 milioane lei;
- cheltuieli de personal -2,8 milioane lei (suma asigură plata în integralitate a salariilor până la finele anului).
Pe de altă parte, din bugetul de stat au fost suplimentate creditele bugetare astfel la Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale, cu 2,243 miliarde lei.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are un plus de 970,5 milioane lei per sold, propunere care are în vedere asigurarea a 1.500 milioane lei pentru PNDL şi reduceri la alte naturi de cheltuieli în funcţie de gradul de execuţie precum şi necesarul de finanţare până la finalul anului al anumitor proiecte/programe.
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale are o creştere de 326,4 milioane lei per sold, în principal prin majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma de 517,4 milioane lei şi a cheltuielilor de personal cu 50 milioane lei. Este prevăzută o diminuare cu suma de 200 milioane lei la transferuri între unităţi ale administraţiei publice care înregistrează un nivel scăzut al execuţiei.
La Ministerul Mediului este prevăzută o creştere de 92,2 milioane lei per sold, propunere care are în vedere, în principal, asigurarea sumei de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule