Joe Biden le-a spus liderilor europeni, în discuția telefonică de vineri seară, la care a participat inclusiv președintele Klaus Iohannis, că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Atacul ar putea avea loc în câteva zile, transmite The Guardian care citează surse diplomatice.
Biden și-a sunat partenerii din alianță după o reuniune de urgență la Casa Albă, pentru a le comunica ultimele informații primite de la serviciile secrete cu privire la evoluțiile de la granița Rusiei cu Ucraina, și despre strategiile lui Putin, scrie sursa citată.
La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, se precizează în comunicatul citat.
„Voi spune că modul în care și-a ales și distribuit forțele, împreună cu ceilalți indicatori pe care i-am colectat prin intermediul informațiilor, ne arată că există o posibilitate foarte clară ca Rusia să aleagă să acționeze militar și există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp extrem de scurt”, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA.
Astfel, un atac rus ar putea începe în orice zi și ar începe probabil cu un atac aerian, iar o incursiune rapidă în Kiev ar fi foarte posibilă susține Sullivan, citat de Reuters.
Rămâne neclar, a spus Sullivan, dacă președintele rus Vladimir Putin a dat în mod definitiv un ordin de a începe o invazie. Sullivan a spus că se așteaptă ca președintele american Joe Biden vorbească la telefon cu Putin în curând pe subiectul crizei.
Potrivit Asociated Press, Casa Albă a declarat vineri că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în decurs de o săptămână, posibil în următoarele două zile, înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing și a îndemnat americanii să părăsească țara în cel mai scurt timp. Mesajul a marcat o escaladare bruscă a avertismentelor SUA cu privire la o posibilă acțiune militară iminentă.
Informațiile privind iminența unei invazii ruse în Ucraina a determinat tot mai multe state să-și avertizeze cetățenii să părăsească rapid Ucraina.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, i-a avertizat vineri pe americanii din Ucraina să părăsească țara în maximum 48 de ore, explicând că și civilii ar putea muri în timpul unui atac rusesc asupra țării, transmite CNN.
„Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei are loc, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica în mod evident atacul unei forțe masive, fără preaviz” – a avertizat Sullivan.
La fel, Biroul britanic de externe a spus că toți cetățenii britanici „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale”, transmite BBC.
Potrivit Walla News , și Israelul a ordonat membrilor familiilor personalului diplomatic să părăsească Ucraina.
Kyiv Post a raportat că SUA a solicitat membrilor americani ai misiunii de monitorizare a Ucrainei condusă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să părăsească țara până marți.
Viceamiralul Nils Andreas Stensønes, șeful serviciului norvegian de informații , a declarat că Rusia are acum 150.000 de militari în jurul Ucrainei și a spus că decizia asupra atacului îi revine lui Vladimir Putin.
„Acum depinde în primul rând de președintele Putin dacă alege să facă acest lucru”, a spus Stensønes. „Este dificil de spus dacă atacul este probabil sau improbabil, pentru că este numai la latitudinea președintelui rus să ia această decizie.”
El a adăugat că rușii „au tot ce le trebuie pentru a face totul, de la o invazie minoră în est până la atacuri minore ici și colo în Ucraina, sau o invazie completă, cu, eventual, o ocupare a întregii sau părți a Ucrainei”.
Agențiile de informații occidentale sunt în mare măsură de acord că Putin a pus acum suficiente trupe pentru a încerca o invazie, un sentiment reflectat în avertismentele din ultimele 24 de ore din partea lui Biden și a premierului britanic, Boris Johnson mai scrie The Guardian.
O serie de scenarii de invazie sunt considerate posibile , dar există o convingere predominantă că orice intervenție militară ordonată de Putin ar fi concepută pentru a realiza schimbarea regimului la Kiev. Acesta ar putea vedea un atac fulger, care vizează încercuirea Kievului, cu intenția de a forța prăbușirea guvernului președintelui Zelenskiy și de a încerca să instaleze un regim pro-rus fără război urban.
Cancelarul german, Olaf Scholz, urmează să viziteze marți Moscova pentru a-l vedea pe Putin, dar purtătorul de cuvânt a declarat că nu ia noi inițiative diplomatice.
Şeful comisiei de afaceri externe din Bundestag, Michael Roth, un fost ministru, a declarat pe Twitter: „Rusia a anexat efectiv Belarusul militar. Ceea ce se numesc „exerciții” este într-adevăr încercuirea Ucrainei și o amenințare concretă la adresa Poloniei și a statelor baltice. Situația rămâne periculoasă.”
După o întâlnire cu omologul său rus la Moscova, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că a fost asigurat că Rusia nu are intenția de a invada Ucraina și că i-a spus clar ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, că orice invazie ar fi ar avea consecințe tragice.