miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiBNR vrea stabilitatea prețurilor prin menținerea dobânzii de politică monetară

BNR vrea stabilitatea prețurilor prin menținerea dobânzii de politică monetară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, conform unui comunicat al BNR.

De asemenea, a fost decisă menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

„Deciziile Consiliului de Administraţie al BNR au ca scop asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile prezervării stabilităţii financiare. Consiliul de Administraţie subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”, se arată în comunicat. 

Stabilitatea prețurilor prin menținerea dobânzii de politică monetară

Rata anuală a inflaţiei IPC a evoluat pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III în linie cu aşteptările. Aceasta a coborât în luna iulie la 4,56%, de la 5,4% în luna precedentă, în urma acţiunii factorilor pe partea ofertei şi unor efecte de bază, principalele influenţe fiind atribuibile încetinirii ritmului de creştere a preţurilor administrate şi a preţului combustibililor. În sens opus a acţionat accelerarea creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor şi fructelor. În august, rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,06%. 

Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă uşor, până la 2,8% în luna august, după ce în luna iulie a stagnat la nivelul de 2,9%. Descreşterea a continuat să fie indusă de segmentul produselor alimentare procesate şi de cel al serviciilor, în principal sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare şi a evoluţiei cursului de schimb al leului în raport cu euro. 

Inflația crește de la o lună la alta

Rata medie anuală a inflaţiei IPC a ajuns la 3,9% în luna iulie şi 4,2% în luna august, de la 3,6% în luna iunie. Calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, rata medie anuală s-a situat la 3,2% în iulie şi 3,5% în august, de la 2,9% în luna iunie. 

„Datele provizorii arată o uşoară reaccelerare în termeni anuali a creşterii economice în trimestrul II 2018, la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul anterior. Consumul gospodăriilor populaţiei a continuat să fie principalul determinant al creşterii PIB, secondat la mică distanţă de variaţia stocurilor, iar aportul formării brute de capital fix a redevenit negativ. Contribuţia exportului net la avansul PIB a rămas nefavorabilă, dar s-a îmbunătăţit uşor comparativ cu trimestrul precedent, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creştere a importurilor în raport cu cea a exporturilor”, arată BNR. 

Banca centrală mai arată că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor unor produse alimentare, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică) şi a preţului combustibililor, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economice globale în contextul tendinţelor protecţioniste, perspectivele economiei şi ale inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate