Bombardamentul forţelor aeriene israeliene asupra portului yemenit Hodeida din această sâmbătă a urmărit să împiedice livrările de arme iraniene către rebelii houthi şi a fost efectuat cu avioane F-15, au declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, transmite agenţia EFE.
„Portul Hodeida este folosit de rebelii houthi ca rută de intrare a armelor din Iran în Yemen”, prin urmare este o ţintă legitimă pentru Israel, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani.
Potrivit acestuia, respectivul port a fost calea de intrare şi pentru „muniţia avansată” din Iran pe care rebelii houthi au folosit-o în zeci de atacuri cu drone împotriva Israelului şi care în plus au „perturbat ordinea economică” la nivel global, referire la dronele pe care rebelii houthi le lansează asupra navelor comerciale în Marea Roşie.
„Acesta a fost un atac israelian”, a spus de mai multe ori în intervenţia sa acelaşi purtător de cuvânt militar israelian, pentru a infirma zvonurile că operaţiunea s-ar fi desfăşurat în coordonare cu Statele Unite şi cu Regatul Unit, care au efectuat anterior raiduri aeriene asupra unor ţinte ale rebelilor houthi în Yemen.
„Dacă atacurile rebelilor persistă, vor continua şi acţiunile Israelului de autoapărare”, a avertizat el, după ce, de când a început războiul în Fâşia Gaza în octombrie anul trecut, rebelii houthi au lansat asupra Israelului peste 220 de drone, rachete de croazieră şi rachete balistice.
Acesta atacuri, în general respinse de sistemele antiaeriene ale Israelului, au culminat vineri cu un atac cu o dronă cu rază lungă de acţiune asupra oraşului Tel Aviv, ucigând o persoană, ceea ce a determinat Israelul să recurgă la represalii.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a urmărit operaţiunea împreună cu ministrul apărării, Yoav Gallant, şi cu şeful Statului Major, Herzi Halevi, după cum arată imaginile din Centrul de Comandă al Forţelor Aeriene israeliene difuzate de biroul său la o oră şi jumătate după raidul aerian.
Într-o declaraţie televizată după raidul din Yemen, Netanyahu a cerut comunităţii internaţionale „să sprijine Israelul în lupta sa împotriva Iranului şi a metastazelor acestuia, atât în Yemen, cât şi în Fâşia Gaza, precum şi în Liban şi oriunde”.
„Focul care arde acum în Yemen este văzut în tot Orientul Mijlociu. De îndată ce rebelii houthi au făcut rău unui cetăţean israelian, i-am lovit. O vom face oriunde va fi necesar”, a avertizat de partea sa ministrul Yoav Gallant, precizând că această operaţiune la circa 2.000 de kilometri de Israel a fost efectuată cu avioane multirol F-15.
Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdul Salam, a declarat că atacurile au lovit și ținte civile și o centrală electrică. El a criticat ceea ce a spus că este „agresiune brutală israeliană” menită să sporească „suferința poporului din Yemen” și să facă presiuni asupra acestuia să înceteze sprijinul acordat Gaza.
Yehya Saree, purtătorul de cuvânt al forțelor armate yemenite, o ramură strâns legată de mișcarea Houthi, a promis că va răspunde atacului, spunând că Houthii nu vor ezita să lovească „țintele vitale” ale Israelului și avertizând că Tel Aviv nu este încă în siguranță.