Faptul că intrăm în luna februarie și încă nu avem buget pe 2019 nu este văzut cu ochi buni nici de către partenerii de guvernare ai PSD-ALDE, UDMR. Aceștia cred că este o mare iresponsabilitate faptul că Guvernul României nu a prezentat încă proiectul de buget.
Prin vocea lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, machiarii sunt de părere că și OUG 114/2018 este o decizie proastă.
„Consider că este o mare iresponsabilitate faptul că Guvernul nu a venit cu un plan de buget cel mai târziu în decembrie 2018, dar nici în octombrie, noiembrie, decembrie, când ar fi trebuit. Consider că este un mesaj foarte, foarte prost şi am sperat că în ianuarie vom avea o sesiune extraordinară. S-ar putea să nu mai fie, eu cred că se amână, încă nu a fost convocată această sesiune extraordinară, încă nu există plan de buget elaborat, nu ştiu ce motive ar putea să fie şi între timp este un haos. De ce? Pentru că administraţiile publice nu pot să-şi facă niciun fel de plan, întreprinderile economice, întreprinzătorii, nimeni în această ţară nu poate să-şi facă planuri fără buget, fiecare stă în stand-by, funcţionează în stand-by şi trăieşte în stand-by. Şi dacă în Parlament va fi bugetul numai în februarie, atunci un buget viabil se va contura de-abia pe la finele lunii martie, începutul lui aprilie. Acesta va fi intervalul în care ţara va lucra, va funcţiona fără buget. Nu este bine, este rău, este inacceptabil”, a declarat Hunor, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş.
Potrivit liderului politic al maghiarilor, Guvernul a adoptat şi OUG 114/2018, pe care o consideră o decizie proastă, la care UDMR va încerca să aducă o serie de corecţii.
„Dar s-a întâmplat altceva, s-a luat o altă decizie proastă, pentru care am criticat şi criticăm guvernul. În ultimele zile din decembrie s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care politica fiscală este schimbată. Se schimbă o mulţime de lucruri într-un domeniu căruia nu-i plac mişcările bruşte. Este nevoie de jumătate de an ca societatea să se poată pregăti, fiecare segment al societăţii, de la administraţiile publice până la IMM-uri, la marile firme multinaţionale, până la marii întreprinzători, fiecare economie să se poată pregăti pentru noile reguli ale jocului. În acest moment încă această ordonanţă de urgenţă nici nu poate fi aplicată şi tare mă întreb cum va decurge dezbaterea parlamentară, nu va fi plimbare de plăcere pentru că prin aceasta haosul doar creşte”, a mai spus Hunor.
Potrivit lui, dacă este nevoie de o politică fiscală nouă, atunci aceasta trebuie să fie pregătită deja la începutul anului 2019, ca să intre în vigoare din 2020.