Produsele ambalate sunt protejate în cazul în care acestea sunt atinse de o persoană infectată cu COVID-19 pentru că virusul nu penetrează ambalajul, se arată intr-un studiu realizat de Universitatea București.
Cel mai elocvent exemplu este cel dat pentru pâinea ambalata în folie de plastic. Punga și pâinea au fost menținute lângă probe de SAR COV-2 pe perioada a trei intervale de timp: 30 de minute, o oră și 3 ore. După testare s-a observat că virusul nu a penetrat punga de plastic în care era ambalată pâinea.
„Rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație”, au declarat reprezentanții Universității București.
Produsele ambalate, protejate împotriva COVID-19
În prima etapă de cercetare au fost colectate secreții de tract respirator superior de la pacienți spitalizați la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, confirmați pozitiv pentru infecția cu SarsCoV-2, care au fost utilizate pentru pregătirea suspensiilor cu care au fost contaminate materialele folosite la ambalarea produselor de panificație.
În etapa a doua, după punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deși a fost descoperită prezența virusului pe fața externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidențiat prezența virusului pe fața internă a acestuia.
Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eșantioanele de probe de pâine, a fost descoperită prezența virusului pe eșantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate.
În concluzie, după ambalare în folie de plastic (fără perforații), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării.
Rezistența COVID-19 pe diferite suprafețe
Pe exteriorul măștii chirurgicale acesta poate rezista până la 7 zile, potrivit studiului. Pe bani sau hârtie, virusul se poate menține până la 4 zile, dar în funcție de anumită temperatură și grad de umiditate. Și pe sticlă rezistă tot 4 zile.
Pe suprafețele de plastic s-a sesizat că virusul rezistă până la 72 de ore, în timp ce pe suprafețele de inox, tesătură sau stofă, produse de lemn sau lemn, doar 48 de ore. În schimb, pe ambalajele de carton acesta se poate menține timp de 24 de ore. Pe cupru, 4 ore, iar pe hârtie igienică, în funcție de temperatură și umiditate poate rezista 3 ore.