Eugen Teodorovici se bate cu pumnul în piept că vrea să impoziteze tot ce înseamnă pensii speciale care depășesc 10.000 de lei, dar problema este că acestea sunt prea puține pentru a face vreo diferență.
Potrivit analiștilor, impactul va fi unul nesemnificativ, de nici 10% din bugetul total de pensii speciale, transmite Digi24.ro, citat de G4Media.ro
„Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a explicat Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii.
În această schemă a pensiilor de peste 10.000 lei se mai încadreazăalte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar și 3.000 de militari, care nu ar intra în cursa impozitării, pentru că pensiile lor nu sunt plătite din sistemul public.
Pensii speciale: calcule care nu ies
Deocamdată s-au făcut calcule la nivel ipotetic doar pe cele 4.046 de pensii de serviciu și 300 de pensii stabilite pe baza contributivității, deși ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat aboslut tot ce depășește 10.000 de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională. Din discuțiile de până acum, pensiile mari ar urma să fie impozitate progresiv cu 30, 40 ori 50%.
Calculele pe baza datelor oficiale arată însă că statul nu ar câștiga mare lucru. Cel mult câteva sute de milioane de lei pe an.