luni, octombrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiCazul din Caracal: Ce spun politicienii după tragedie

Cazul din Caracal: Ce spun politicienii după tragedie

Cazul din Caracal a arătat cât de vulnerabili sunt cetățenii în fața infractorilor și cât de inutile sunt instituțiile statului, cele care ar trebui să ne protejeze. O tragedie care se putea evita a lăsat cicatrici adânci în sufletele familiilor victimelor, în timp ce, după incidente, politicienii se întrec în declarații care nu-și mai au rostul.  

Klaus Iohannis – președintele României

Acesta le-a cerut ministrului de Interne şi directorului STS ca cercetările în cazul de la Caracal să fie desfăşurate cu maximă celeritate, aşteptând la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de marţi o primă evaluare asupra situaţiei.

Preşedintele Iohannis a avut în cursul zilei de vineri o serie de discuţii telefonice cu ministrul de Interne, Nicolae Moga, precum şi cu directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel Sorinel Vasilca, în legătură cu tragedia de la Caracal. 

„Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfăşurate cu maximă celeritate şi le-a transmis că la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care va avea loc marţi aşteaptă să îi fie prezentată o primă evaluare asupra situaţiei. Pentru garantarea siguranţei românilor şi pentru a preîntâmpina situaţii similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente. Atât timp cât corupţia, incompetenţa, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenţi politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esenţială şi eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă”, spune Administrația Prezidențială. 

Viorica Dăncilă, premierul României 

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Nicolae Moga, să meargă la Caracal pentru a urgenta ancheta în cazul fetelor dispărute. 

„Eu cred că trebuie făcută o anchetă foarte serioasă, o anchetă rapidă. I-am solicitat ministrului Afacerilor Interne să plece la Caracal pentru a avea o anchetă rapidă, iar toţi cei care au greşit trebuie să plătească. Ceea ce este foarte trist este că, dincolo de cei care vor plăti, de măsurile pe care le vom lua – şi vom lua măsuri foarte stricte, pentru ce s-a întâmplat – tragedia aceasta lasă o rană în inima oricărui român. Acest lucru nu îl putem întoarce, din păcate. Este o dramă cumplită. Fac un apel ferm către toate instituţiile implicate să analizeze şi să impună sancţiuni severe, dar şi să corecteze eventuale vulnerabilităţi şi vicii de procedură, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Sunt alături de rudele aflate în suferinţă”, a declarat Viorica Dăncilă. 

Cazul din Caracal 

Președintele Senatului, Călin Popoescu Tăriceanu

„În şedinţa CSAT de marţi nu despre bugete va trebui să se discute, ci despre demisii la nivel înalt şi despre o reformă profundă a STS, începând cu demilitarizarea şi terminând cu readucerea competenţelor acestui serviciu în matca firească. La fel cum vor trebui luate măsuri ferme şi la Ministerul Afacerilor Interne. Acum, până când nu va fi prea târziu să mai reparăm ceva! Poate ar trebui să se discute la acea şedinţă şi cum a gospodărit STS sutele de milioane, miliardele de euro primite de-a lungul anilor din banii românilor fără a fi capabil să localizeze un avion, ori un amărât de telefon. În rest, când a fost vorba de localizat, urmărit, filat, ascultat, filmat cetăţeni de rând, politicieni, jurnalişti, afacerişti ori magistraţi etc., nu au existat niciodată probleme tehnice, sincope, neajunsuri ş.a.m.d. Atunci, totul a mers şnur”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloș, președintele PLUS 

„PLUS cere anchetă şi răspundere penală pentru toţi cei care, prin incompetenţă şi nepăsare, sunt complici ai acestor crime: de la poliţiştii care l-au trimis pe tatăl Alexandrei la plimbare până la cei care au acţionat atât de târziu; de la responsabilii STS până la cei de la ANCOM şi MCSI care, după atâtea tragedii în care 112 ar fi putut salva vieţi, nu au fost în stare să implementeze soluţii eficiente de localizare a celor care apelează numărul de urgenţă. În 2019, când serviciile de localizare vin la pachet, practic, cu orice aplicaţie mobilă, instituţiile statului român au avut nevoie de 19 ore pentru a identifica o victimă care a apelat la 112?!! De 19 ore?!! Este strigător la cer! Fără instituţii funcţionale, fără oameni competenţi şi responsabili, dreptul la viaţă, garantat de Constituţie şi de statul român, riscă să fie o promisiune fără fond. Incompetenţa şi nepăsarea unor indivizi puşi în instituţii în mâinile cărora ne încredinţăm viaţa nu vor dispărea cu câteva demisii. Nu vom uita”, spune Dacian Cioloș. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate