Curtea Constituţională a României a admis parţial sesizările transmise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de PNL şi USR, şi de preşedintele Klaus Iohannis, în legătură cu proiectul legii pentru modificarea adusă la Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.
CCR a dispus conexarea acestora, având în vedere obiectul celor trei sesizări. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis, referitor la criticile de neconstituţionalitate extrinsecă, respingerea criticilor referitoare la încălcarea principiului bicameralismului şi a dreptului de iniţiativă legislativă (cu unanimitate de voturi), precum şi a criticilor referitoare la art.1 alin.(5) din Constituţie, coroborat cu art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Cu privire la criticile de neconstituţionalitate intrinsecă, CCR a admis obiecţia, cu unanimitate de voturi, şi a constatat că sunt neconstituţionale peste 60 de prevederi din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
De asemenea, Curtea Constituţională a respins obiecţia şi a constatat că celelalte prevederi criticate sunt constituţionale tot cu unanimitate de voturi.
„Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prim-ministrului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, au transmis oficialii CCR.