luni, octombrie 18, 2021
AcasăAgenda ZileiCCR a decis că Ludovic Orban nu avea dreptul să fie premier

CCR a decis că Ludovic Orban nu avea dreptul să fie premier

Curtea Constituţională a României a stabilit că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de premier.

Conflictul constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru.

Pe de altă parte, preşedintele Pro România, Victor Ponta, este de părere că este nevoie urgentă de un guvern care să se ocupe de situaţia din ţară, iar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să propună un nou prim-ministru, declaraţie făcută după ce Curtea Constituţională a stabilit că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier.

„Această piesă de teatru pe care cei de la PNL porniseră – că să stea, să se pice singuri, să mai stăm trei luni – e total depăşită de situaţie. Avem nevoie urgent – azi, mâine, în această săptămână – ca domnul preşedinte Iohannis să facă o propunere de guvern, prim-ministru, miniştri, oameni profesionişti care să se ocupe de situaţia din ţară şi de ceea ce va urma pentru că, din păcate, nu vorbesc doar de sistemul de sănătate, vorbesc de toate celelalte consecinţe economice, sociale care vor veni şi care vin deja în România şi în întreaga Europă, să avem un guvern care să poată să dea ordonanţă de urgenţă, să aloce bani pentru programe speciale, să ia măsuri rapide legate de ce se întâmplă la graniţe, de carantină, de problemele economice, pentru că deja problemele economice apar şi o să apară în continuare”, a mai spus Ponta. 

CCR: Orban nu trebuia să fie numit premier

Acesta spune, că ne trebuie un guvern care să aibă puterea să ia decizii, să acţioneze şi să nu piardă timpul cu şedinţe de partid şi cu campanii electorale.

„Astăzi, domnul Orban, cu o fărâmă de bun simţ, dacă i-a mai rămas, ar trebui să spună: iată nu există nicio şansă să fiu învestit din nou ca guvern, îşi predă mandatul şi poate chiar mâine sau oricând să facem consultările. Până la urmă, preşedintele poate să aleagă din această ţară o persoană profesionistă, cu credibilitate, care să conducă ţara în aceste momente grele şi care să nu candideze după aceea la alegeri cu gândul câte voturi ia. Şi să ia măsurile care trebuie luate imediat”, a adăugat Victor Ponta.

De asemenea, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că decizia Curţii Constituţionale cu privire la desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier demonstrează că democraţia funcţionează încă în România. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate