Curtea Constituțională (CCR) a decis marți, în unanimitate, că legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care reglementează instituirea stării de alertă pe teritoriul României, este constituțională.
Judecătorii Curții au avut de analizat patru sesizări referitoare la instituirea stării de alertă și au decis că legea atacată este consituțională, cu excepția articolului 72, care nu are un impact important asupra legii.
”A fost declarat neconstituțional doar faptul că nu sunt prevăzute termene rapide pentru atacarea în contencios administrativ a actelor normative. În rest, totul e constituțional”, scrie G4Media, citând surse din cadrul CCR.
Articolul 72, declarat neconstituțional, prevede următoarele:
”(1) Dispoziţiile prezentei legi se completează cu reglementările de drept comun aplicabile în materie, în măsura în care acestea din urmă nu contravin prevederilor prezentei legi. (2) Pentru starea de alertă instituită pentru prevenirea şi combaterea unei pandemii COVID-19, dispoziţiile art.2 lit. f) şi m), art.4 alin. (1) lit. b), alin. (2), (5) şi (6), art.20 lit. c) şi d), art.21 lit. c), art.22 lit. c), art.23 lit. c), art.24 lit. c) şi art.42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 26 aprilie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile”.
Unul dintre contestatarii acestei legi, copreședintele AUR George Simion, declara că legea este neconstituțională pentru că situația sanitară nu mai impune măsura stării de alertă.
”Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate. Credem că starea de alertă este în vigoare doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale. Va fi declarată neconstituţională această stare de alertă şi terminăm cu acest coşmar”, a declarat luna trecută, în cadrul unei conferinte de presă, deputatul AUR George Simion.