sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiCe nereguli la vot au descoperit observatorii independenți

Ce nereguli la vot au descoperit observatorii independenți

Coaliția FiecareVot a observat referendumul constituțional  împreună cu 841 de observatori independenți pentru a vedea și consemna neregulile de la votare. Observatorii au fost prezenți atât în țară, cât și în secțiile din străinătate, cea mai mare parte dintre ele situate în Europa.

Pe parcursul celor două zile au fost identificate sute de nereguli prin intermediul call center 0800 080 200, aplicației Monitorizare Vot dezvoltată de Code4Romania și platformei web www.votcorect.ro.– se precizează înt-un comunicat de presă S-au acoperit câteva mii de secții, iar pentru 1635 dintre acestea s-au primit rapoarte prin intermediul aplicației pentru smartphone.

Cea mai mare parte dintre nereguli au fost soluționate la nivelul birourilor electorale ale secțiilor de votare sau cu sprijinul birourilor electorale județene, Biroului Electoral Central sau Autorității Electorale Permanente.

Au fost înaintate plângeri penale pentru suspiciuni de vot multiplu (jud. Giurgiu), suspiciuni legate de ruperea unor siglii, dar și legate de un incident care a avut loc în localitatea Săbiești, Dâmbovița, unde unui jurnalist acreditat aflat pe teren i-au fost tăiate toate cele 4 cauciucuri de la mașină.

În acest moment nu avem indicii care să arate că au fost probleme grave extinse la nivel național, care ar putea afecta semnificativ corectitudinea rezultatelor. În perioada următoare, vom inventaria toate sesizările observatorilor și ale alegătorilor și vom urmări modul în care acestea se vor soluționa de către instituțiile competente – susțin observatorii Coaliției.

Principalele concluzii legate de organizare și nereguli la vot sunt următoarele:

  1. Organizare deficitară, care s-a manifestat prin lipsa președinților de birouri electorale în mai multe secții de votare, fapt care a condus la perturbarea procesului de vot, întrucât acestea nu au fost deschise conform legii. De asemenea, pregătirea președinților BESV poate fi îmbunătățită și ridică semne de întrebare mai ales în cazul celor care au fost înlocuiți din scurt
  2. Vot masiv pe liste suplimentare, fără posibilitatea de a verifica votul multiplu. Au existat secții unde votul s-a manifestat preponderent pe liste suplimentare, cum ar fi cazul secției 30 din Iași. Deși în unele situații există justificări, fiind situate lângă spitale, penitenciare sau mănăstiri, în alte cazuri, aceste procente nu au explicații. Lipsa sistemului SIMPV a generat situații în care președinții birourilor electorale au avut indicii de vot multiplu si nu au putut verifica dacă sunt reale sau nu

  3. Siguranța procedurilor de sigilare: în cele mai multe cazuri sigiliile sunt bucăți de hârtie peste care se aplică ștampila de control și semnătura. Observatorii ne-au semnalat multe situații în care hârtia fusese lipită cu scotch de ușă, putând fi foarte ușor desfăcută. Mai mult, în anumite secții procedurile de sigilare a materialelor în seara de 6 octombrie nu au fost respectate, fapt care poate ridica îngrijorări privind corectitudinea referendumului în acele secții

  4. Continuarea masivă a campaniei electorale în zilele referendumului, prin afișaj, distribuirea de materiale de propagandă și prin îndemn la vot. Am sesizat numeroase cazuri birourilor electorale județene sau oficiilor de sector. În unele situații, materialele nu au fost înlăturate sau au fost date jos cu mare întârziere. Nu avem o evidență a sancțiunilor aplicate pentru încălcarea legii. De asemenea, am primit un număr important de sesizări potrivit cărora preoții, dar și reprezentanți ai administrației locale s-au implicat activ în continuarea campaniei pentru referendum în cele 2 zile de vot, în special în a doua zi a referendumului

  5. Au existat dificultăți legate de accesul observatorilor în secțiile de votare și au fost necesare numeroase sesizări pentru a permite accesul acestora. Biroul Electoral Central a emis o circulară prin care a solicitat președinților birourilor electorale să nu mai ceară documente care nu sunt necesare conform legii.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate