vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiMedicul Octavian Jurma, despre decorarea șefei CNSCBT: E ca și cum ai...

Medicul Octavian Jurma, despre decorarea șefei CNSCBT: E ca și cum ai decora un general care a pierdut războiul!

Medicul Octavian Jurma critică decizia președintelui Klaus Iohannis de a o decora pe Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din subordinea INSP, comparând acest act al președintelui cu decorarea unui general care a pierdut un război, sau cu premierea unui repetent.

Reacția medicului Octavian Jurma vine după ce, pe 26 noiembrie 2021, președintele Klaus Iohannis a decorat-o pe Adriana Pistol, directorul CNSCBT, cu Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Ofițer, ”în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 de pe teritoriul țării noastre”.

”Înca o dovada ca Romania Educata inseamnă premierea repetenților. E aproape ireală stirea ca directorul CNSCBT este decorat de Presedintele Romaniei pentru dezastrul inimaginabil din valul 4-Delta. E ca si cum ai decora un general pentru ca a pierdut razboiul. E o decizie care ridica mari semne de intrebare asupra gradului de implicare a Presedintelui Romaniei in deciziile epidemiologice din aceasta perioada” – susține Octavian Jurma.

El amintește că instituția condusă de proaspăt decorata Adriana Pistol s-a întrecut cu INSP ”in obedienta politica, dezinformand publicul in repetate randuri cu prognoze ridicole si interpretari eronate”.

”Am discutat in alta parte felul in care CNSCBT-INSP a dezinformat deliberat factorii de decizie din Ministerul Sanatatii si CNCAV. Am atasat in imagine doua din cele mai aberante prognoze facute la mijlocul lunii august, cand eram deja in a 4 saptamana de crestere accelerata si era evident ca valul 4 va fi in cel mai optimist scenariu la fel de grav ca valul 3 (am atasat in comentariu prognoza publicata de mine in acea perioada).

Abia dupa ce col. dr. Gheorghita a declarat ca se asteapta la un varf de 16,000 de cazuri pe zi, directorul CNSCBT-INSP, dr. Adriana Pistol, a facut publice estimarile specialistilor pe care ii are in subordine si a recunoscut ca putem ajunge la 20,000 de cazuri pe zi daca nu facem nimic. Evident nu am facut nimic si prognoza a devenit o realitate crunta” – scrie Octavian Jurma pe pagina sa da Facebook

Pentru noi, avertizează el, ”acest gest al Presedintelui inseamna ca urmeaza relaxare fara vaccinare si fara certificat verde si ca valul 5, cel mai probabil valul Omicron, ne va lovi mai rau ca valul Delta”, deoarece ”controlul pandemiei a fost abandonat din motive politice care ne sunt ascunse”.

Iată conținutul postării lui Octavian Jurma:

”Inca o dovada ca Romania Educata inseamna premierea repetentilor. E aproape ireala stirea ca directorul CNSCBT este decorat de Presedintele Romaniei pentru dezastrul inimaginabil din valul 4-Delta.

E ca si cum ai decora un general pentru ca a pierdut razboiul. E o decizie care ridica mari semne de intrebare asupra gradului de implicare a Presedintelui Romaniei in deciziile epidemiologice din aceasta perioada.

Din decretul nr. 1.134 din 25 noiembrie 2021 aflam ca Presedintele Romaniei a decis sa o decoreze cu „Ordinul Meritul Sanitar in grad de Ofiter” pe doamna dr. Adriana Pistol, directorul CNSCBT, o institutie aflata in subordinea INSP.

Probabil ca Presedintele Iohannis considera ca doamna Pistol are merite exceptionale in producerea celui mai mare dezastru sanitar din istoria Romaniei si doreste sa o incurajeze sa procedeze la fel si in valurile urmatoare.

De altfel, anul trecut de 1 Decembrie 2020, Presedintele Iohannis a decorat INSP cu Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Cavaler. Probabil a facut asta pentru meritul de a ascunde numarul real de decese din perioada octombrie-noiembrie.

Daca anul trecut Presedintele Romaniei mai avea o scuza ca nu a aflat de miile de decese ascunse din raportarile publice decat in februarie, anul acesta INSP si CNSCBT s-au intrecut in obedienta politica, dezinformand publicul in repetate randuri cu prognoze ridicole si interpretari eronate.

Am discutat in alta parte felul in care CNSCBT-INSP a dezinformat deliberat factorii de decizie din Ministerul Sanatatii si CNCAV. Am atasat in imagine doua din cele mai aberante prognoze facute la mijlocul lunii august, cand eram deja in a 4 saptamana de crestere accelerata si era evident ca valul 4 va fi in cel mai optimist scenariu la fel de grav ca valul 3 (am atasat in comentariu prognoza publicata de mine in acea perioada).

Abia dupa ce col. dr. Gheorghita a declarat ca se asteapta la un varf de 16,000 de cazuri pe zi, directorul CNSCBT-INSP, dr. Adriana Pistol, a facut publice estimarile specialistilor pe care ii are in subordine si a recunoscut ca putem ajunge la 20,000 de cazuri pe zi daca nu facem nimic. Evident nu am facut nimic si prognoza a devenit o realitate crunta.

Ca de obicei, poporul e de vina, ei ne-au zis. Pana acum nici un conducator din Romania nu si-a asumat vreo vina, dimpotriva, toti se inghesuie sa dea vina pe cei condusi.

Noi insa, cei condusi, ce ar trebui sa intelegem?

Daca Presedintele Romaniei decoreaza generalul care a pierdut razboiul, atunci inseamna ca esecul a fost un obiectiv asumat de conducerea tarii?

Ca Presedintele masoara acum succesul in functie de numarul de persoane infectate si nu de numarul de persoane vaccinate?

Ca e normal sa ii lasam pe cei mai vulnerabili dintre noi sa moara in fiecare val cu zecile de mii pana cand virusul va evolua suficient sa ii ucida si pe cei mai putin vulnerabili?

Ca vom asista neputinciosi cum pandemia cere un tribut tot mai mare din randul copiilor nostri cu fiecare val?

Sunt confuz in privinta agendei Presedintelui Romaniei…

Unde nu mai exista nici o confuzie, este ca Presedintele considera gestionarea valului 4-Delta un succes care merita decorat cu „Ordinul Meritul Sanitar in grad de Ofiter”.

Aceasta decoratie nu este triviala. Presedintele Romaniei, Klauss Iohannis, ne anunta pe aceasta cale cum [nu] va fi gestionat valul 5 si valurile care vor urma.

In acest context, sansa domnului dr. Alexandru Rafila de a avea un cuvant mai important de spus in gestionarea pandemiei decat au avut cei doi ministri precedenti ai sanatatii este foarte mica.

Pentru noi acest gest al Presedintelui inseamna ca urmeaza relaxare fara vaccinare si fara certificat verde si ca valul 5, cel mai probabil valul Omicron, ne va lovi mai rau ca valul Delta.

Asadar vaccinati-va pentru ca in Romania experimentul suedez si brazilian a fost dus dincolo de limitele acceptabile ale umanismului contemporan si controlul pandemiei a fost abandonat din motive politice care ne sunt ascunse.

PS. Nu am nimic personal cu doamna dr. Adriana Pistol, am cu directorul CNSCBT care trebuia demis nu decorat”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate