marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiCine sunt vinovații pentru tragedia de la Piatra Neamț. Iată lanțul corupției!

Cine sunt vinovații pentru tragedia de la Piatra Neamț. Iată lanțul corupției!

  • Proprietarul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este Consiliul Județean Neamț.
  • La SJU Neamț au fost cheltuiți foarte mulți bani pentru dotări, renovări și echipamente. TOATE contractele au fost derulate prin firmele controlate de un prieten al lui Ionel Arsene, șeful local al PSD și președintele Consiliului Județean Neamț.
  • Este vorba despre Ginel Vlasie, cumătru cu Ionel Arsene. Sumele au fost mari, dar rezultatul a fost puțin cantitativ și slab calitativ, deoarece așa fură firmele abonate la bani publici: prin suprapreț.

Sistemul corupției din spital

Faptul că au fost renovate DOAR două etaje din cinci se cauzează încrengăturii de șpăgi mici, adică traseul corupției din interiorul spitalului. Sunt unii medici care cer șpagă, cu nesimțire, altfel… externează pacientul.
O parte din șpagă merge la șeful de secție. Care dă o parte directorului spitalului. Care dă o parte unui locotenent al lui Arsene, care se ocupă de spitale. Care dă o parte lui Arsene însuși. Acesta este sistemul piramidal.
Șefii de secție care fac parte din acest sistem au saloanele la etajele care au fost renovate. Ionel Arsene și directorul spitalului au decis că ceilalți nu merită renovare deoarece… nu produc nimic pentru sistem. De aceea, etajul 2 (unde a fost incendiul) NU era renovat și echipamentele erau vechi, deși era secție ATI pentru COVID-19.
Funcția de director
Lucian Micu trebuia să fie candidatul PNL la primăria Roman. În ultima zi, a spus că se înscrie în PSD și că va candida din partea PSD. Lovitura gândită de PSD Neamț (Ionel Arsene) a fost aceea că va lăsa PNL fără candidat și va pune mâna pe Roman.
 tragedia de la Piatra Neamț.  tragedia de la Piatra Neamț.  tragedia de la Piatra Neamț.
Lucian Micu avea certificat de incompatibil de la ANI, așa că nu a mai putut candida. Dar PNL a încasat o lovitură, a trebuit să găsească rapid un înlocuitor, fix în ultima zi de depunere a dosarului.
După alegeri, Ionel Arsene i-a dat premiul lui Lucian Micu: funcția de director al Spitalului Județean, ca sinecură. Lucian Micu, ori ieșea primar, ori primea spitalul (o vacă de muls, la contracte de achiziție a materialelor medicale și a șpăgilor de la pacienți).

Planuri

Există un plan de construire a unui spital județean complet nou, pe un teren găsit deja. Ionel Arsene a blocat proiectul, deoarece nu a putut obține prea mult. Nu a putut cumpăra terenul prin interpuși (ca „proprietarii” terenului să solicite compensații imense), nu a putut (încă) face contractul de construcție prin firma lui Ginel Vlasie, deoarece dorea să facă contractul pe bucățele, pentru a fi sume mici, pe care să le poată da în încredințare directă, nu licitație publică. Adică: contrăcțel pentru fundație, altul pentru un zid, altul pentru alt zid, altul pentru un plafon, altul pentru o fereastră și tot așa.
Ministerul Sănătății a dorit să construiască un spital nou, pe bani de la bugetul de stat. Ionel Arsene s-a opus și a zis că nu va emite autorizațiile. Deoarece nu putea controla flow-ul de bani. A dorit ca noul spital să fie făcut din fondurile Consiliului Județean (de fapt insuficiente), pentru a controla contractele.
A blocat proiectul până după alegerile locale când a fost reales. Deși proiectul trenează încă de când era Dacian Cioloș premier, abia în octombrie s-a dat hotărârea Consiliului Județean de autorizație a… proiectului. Nu cea de construcție, adică „autorizarea proiectului” este doar hârtia prin care CJ e de acord cu ideea.

Cine este Ionel Arsene

Presedintele CJ Piatra Neamt, „baron PSD”, este omul care de ani buni conduce județul. Cunoscut drept om de incredere al lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncila, acesta s-a facut remarcat în trecut și prin faptul că i-a cerut lui Razvan Cuc sa tina la sol avioanele Tarom in ziua motiunii de cenzura, pentru ca parlamentarii sa nu poata ajunge in numar mare la Bucuresti din orasele in care se aflau.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate