Cineva minte în chestiunea presupusei ordonanţe de neîncepere a urmăriri penale semnate de procurorul general Augustin Lazăr în favoarea preşedintelui Klaus Iohannis, spune fostul preşedinte, Traian Băsescu.
„Ori Toader ori Lazăr, minte fără ruşine, unul pentru a-l demite pe celălalt, iar celălalt pentru a se menţine pe funcţie. Tudorel Toader afirmă că în dosarul înaintat de Ministerul Justiţiei către CSM şi către Iohannis în procesul de numire în funcţia de Procuror General, s-ar fi aflat şi o ordonanţă prin care Augustin Lazăr ar fi aprobat un NUP în favoarea preşedintelui. Dacă a fost aşa, ar semăna a şantaj la Preşedintele României. Augustin Lazăr afirmă că nu a existat un asemenea document în dosarul său. Este clar că unul din doi, ori Toader ori Lazăr, minte fără ruşine, unul pentru a-l demite pe celălalt iar celălalt pentru a se menţine pe funcţie”, spune Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui, președintele României, Klaus Iohannis, nu are dreptul la tăcere în acest caz pentru că este singurul care poate desemna mincinosul, spunând public dacă a avut în dosarul lui Augustin Lazăr o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale (NUP) pe numele său, ordonanţă aprobată de Augustin Lazăr. „În minutul următor declaraţiei preşedinteluiu, mincinosul trebuie să demisioneze. Dacă documentul s-a aflat în dosar şi domnul Iohannis are o mare problemă”, mai spune Băsescu.
Tudorel Toader încearcă o decredibilizare
În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pus în discuţie legalitatea numirii acestuia.
„Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.
Potrivit lui, în dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul foarte bine la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă.
„E adevărat că avizul dat de către secţia pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerinţe. Am încercat să documentez acest raport, nu a fost evaluarea, a rămas la CSM. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 20 aprilie 2017 în trei exemplare. Deci cu mult după numirea sa”, a adăugat ministrul.