Guvernul Cîțu se pregătește să introducă taxa pe filme online, anunță fostul ministru al Economiei, deputatul USR Cladiu Năsui. Este vorba despre o taxă de 4% asupra tuturor platformelor de filme și seriale, inclusiv pe abonamentele de Netflix și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost.
Înregistrat în urmă cu o lună la Camera Deputaților și denumit ”Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr.504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia”, proiectul a primit, astăzi, aviz favorabil de la Comisia pentru industrii și servicii, după alte 4 avize favorabile primite până acum de la celelalte comisii.
”Conform datelor puse la dispoziţie de către Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă. Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei. în contextul scăderii încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricţiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV2 (închiderea sălilor de cinematograf, scăderea pieţei de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond) este imperios necesară luarea unor măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ” – se arată în Expunerea de Motive a acestul proiect legislativ.
Potrivit aceluiași document, ”prin proiect se modifică şi se completează art. 13 şi art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, în sensul includerii la plata cotei de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, prin furnizori de servicii massmedia audiovizuale la cerere, şi pentru a completa lista contribuţiilor Ja-Fondul cinematografic cu o contribuţie de 4% din veniturile obţinute din tranzacții unice sau formă de abonament, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere”.
Iată ce spune fostul ministru Năsui, într-o postare pe Facebook, despre taxarea pusă la cale de guvernul Cîțu, interfața noii alianțe cu PSD:
”Haideți să vă arăt cum arată cinismul. Guvernul se pregătește să introducă o taxă nouă. După toate compromisurile la care a fost dispus, nu ne mai miră nimic. Dar stați să vedeți pe ce: pe una dintre puținele distracții care le-au mai rămas disponibile românilor: pe filmele online.
Unii n-au niciun fel de limită de imaginație când e să bage mâna în buzunarul românilor. Le trebuie bani, ca să plătească firmele de partid și sinecurile.
„Nu vom introduce taxe noi” ne zicea același politician care ne zicea și „PNL nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român” sau „Votează PNL ca să scapi de PSD”.
Nu cred că mai are cineva pretenții de la „liberalismul” PNL. Până acum, am văzut că nu e deloc liberal. Statul a tot crescut cu fel și fel de sinecuri, înființări de agenții noi și programe de miliarde de stat. Măcar de un lucru dacă s-ar fi ținut și tot ar fi fost ceva: să nu introducă taxe noi.
Dar ce să vezi, în timp ce premierul clama asta pe toate posturile că nu introduce taxe noi și nu mărește taxele, ministrul culturii pregătea un proiect de lege care făcea exact asta: introducea o nouă taxă (https://cutt.ly/NoiTaxeCitu).
În România vom avea, deci, o nouă taxă. O taxă de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost.
O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare.
România are deja una din cele mai mari poveri fiscale pe muncă, mai ales pe salariile mici. Statul ia aproape jumătate din venitul unei persoane prin taxe și impozite. Și nu se oprește la asta, mai culege din munca noastră și alte taxe cum ar fi TVA și accize. Singurul lucru care lipsea era să ne taxeze și relaxarea de la sfârșitul săptămânii.
O să ne spună că de fapt nu taxează cetățenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienții care plătesc, evident. Și ghiciți unde se duc? Fix la celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro (https://cutt.ly/7TuzqAS).
Din păcate, asta înțeleg politrucii din România prin “liberalism”: un stat tot mai mare din munca unui român tot mai sărăcit”.