duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiCîțu: România a înregistrat cea mai mică creştere pe deficitul bugetar

Cîțu: România a înregistrat cea mai mică creştere pe deficitul bugetar

România a înregistrat cea mai mică creştere pe deficitul bugetar faţă de estimarea iniţială, în condițiile în care criza economică a însemnat cheltuieli mai mari la buget pentru toate ţările, a declarat ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

„Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă şi neinflaţionistă pe termen lung. Am reuşit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate ţările. Toate deficitele bugetare au explodat. Totuşi, România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială”, a scris Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia beneficiile pentru toţi românii ale politicii fiscale prudente implementate sunt:

  • cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar (Polonia de exemplu trebuie să împrumute în plus în 2020 9,3% din PIB),
  • spaţiu de manevră mai mare în 2021 dacă această criză economică şi de sănătate se prelungeşte,
  • presiunea mai mică pe dobânzile şi veniturile bugetare viitoare (presiune mai mică asupra finanţelor generaţiilor viitoare),
  • presiune redusă pe creşterea preţurilor în viitor
  • efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenţia prea mare a statului în economie.

„Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19

Deficitul bugetar, mai mic decât se preconizare pentru România

„Economia liberală se dezvoltă cu un sector privat puternic şi majoritar în economie. Dar cel mai important lucru este să reuşim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul ţărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III şi evitarea recesiunii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment şi vă spun că reuşim”, a precizat ministrul Finanţelor.

Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

„Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, se precizează în raportul MFP privind execuţia bugetară.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate