joi, martie 20, 2025
AcasăAgenda ZileiRomânia trebuie să oprească involuția în clasamentul internaţional al oportunităţilor mediului de...

România trebuie să oprească involuția în clasamentul internaţional al oportunităţilor mediului de afaceri

României trebuie să oprească involuția în clasamentul internaţional al oportunităţilor mediului de afaceri, este de părere deputatul Marilen Pirtea. 
„Rezultatele anuale comparative, oferite publicităţii de către Banca Mondială, legate de caracteristica de competitivitate a mediului de afaceri din economiile ţărilor lumii, arată o involuţie în acest an, faţă de datele ce caracterizau economia noastră acum un an. Acest regres, de pe locul 52 în lume, pe locul 55 în lume, calculat pe baza criteriului exprimat în uşurinţa de a face afaceri, nu face decât să demonstreze dezinteresul guvernanţilor pentru optimizarea condiţiilor din economia reală, pentru facilitarea derulării afacerilor. Într-adevăr, în ultimii trei ani s-a atins un maxim al neîncrederii în politicile publice, dirijate de PSD doar în direcţia stimulării consumului nesustenabil şi inhibării investiţiilor, prin toate mijloacele, cu consecinţe directe, exprimate mai ales prin încetinirea derulării afacerilor”, apreciază deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

O perspectivă de detaliu poate indica modul în care se formează scepticismul operatorilor privaţi din economie faţă de uşurinţa de a face afaceri.

Involuția în clasamentul internaţional al oportunităţilor mediului de afaceri 

România se află pe unul dintre ultimele locuri din lume, pe locul 157, în privinţa facilităţilor privind obţinerea de electricitate, cu un traseu de 9 proceduri, care pot prelungi obţinerea autorizărilor şi conectarea la curent până la 174 de zile.

În cazul autorizărilor pentru construcţii, implicând un traseu cu 24 de proceduri, ce pot desfăşura perioada de aşteptare a întregului set de aprobări până la 260 de zile, România este trimisă abia pe locul 147 din 190.

„În aceste condiţii, autorităţile publice cu rol în reglementarea şi monitorizarea pieţei de energie internă, ca şi în cazul autorităţilor specializate în autorizarea proiectelor de construcţii, ar fi trebuit să adopte măsuri concrete pentru ameliorarea acestor defazări semnificative, cu impact direct asupra uşurinţei cu care antreprenorii îşi desfăşoară afacerile în România, comparativ cu alte ţări”, subliniază deputatul liberal.

Deşi raportul „Doing Business 2019” menţionează şi parcurgerea unor paşi timizi pentru stimularea economiei antreprenoriale, totuşi aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a marca un avans al economiei noastre.

„Printre măsurile pozitive amintite sunt cele de simplificarea a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, ca şi eliminarea a cinci taxe şi contribuţii plătite de angajator, în timp ce, simultan, a fost introdusă o nouă contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, plătită de angajator. Astfel de măsuri, având rolul de a facilita accelerarea şi maximizarea oportunităţilor de afaceri, se vor maturiza, cu siguranţă, şi vor forma un nou cadru al facilităţilor dedicate economiei antreprenoriale, deschis către creşterea mediului de afaceri, promovat de guvernarea liberală”, conchide liberalul Marilen Pirtea.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate