CNCD a împărțit amenzi astăzi, astfel că nici cei mai controversați oameni ai scenei politice nu au scăpat de așa ceva. Astfel că, fostul lider PSD, Liviu Dragnea, dar și actualul președinte Klaus Iohannis au fost penalizați financiar.
Actualul „locatar” al Penitenciarului Rahova, Liviu Dragnea, a fost sancționat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu avertisment contravenţional, în urma unor afirmaţii la adresa protestatarilor antiguvernamentali.
Potrivit CNCD, Liviu Dragnea a spus despre aceștia că sunt „unelte jalnice ale acestor securişti”, „curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani”, „erau patru şobolani care puneau tot felul de întrebări”.
Afirmaţiile reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Președintele Iohannis i-a jignit pe maghiari
Preşedintele Klaus Iohannis a fost sancţionat miercuri de Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu o amendă de 5.000 lei, pentru discriminare şi încălcare a dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională.
Şeful statului a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute în contextul adoptării tacite la Cameră a proiectului legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.
„Jo napot kivanok, PSD (Vă doresc o zi bună, PSD). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”, declarat președintele Klaus Iohannis pe 29 aprilie.
Iohannis va contesta decizia CNCD
Preşedintele Klaus Iohannis va contesta la instanţa competentă decizia CNCD, considerând că hotărârea este una politică, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, preşedintele României va contesta aceasta hotărâre la instanţa competentă”, arată Administraţia Prezidenţială.
Potrivit CNCD, această afirmaţie reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
Pentru constatarea faptei au votat 6 membri, iar pentru amendă 5, arată CNCD.
Marcel Ciolacu așteaptă scuze de la șeful statului
„Preşedintele Iohannis are obligaţia de a-şi cere public scuze şi de a promite românilor că nu va mai încerca să-şi ţină partidul în viaţă cu teme nedemne pentru un preşedinte european. Derapajul preşedintelui privind Ardealul a fost sancţionat astăzi de CNCD. Un gest necesar, dar simbolic. Din păcate, răul pe care Iohannis l-a făcut prin discreditarea funcţiei prezidenţiale rămâne imens. Preşedintele ar fi trebuit să ştie că, în Europa secolului XXI, nu mai poate veni cu asemenea petarde grosolane în spaţiul public. A făcut România de râs în toate cancelariile europene! Priorităţile românilor sunt altele, domnule Iohannis! Şi ar trebui să înţelegeţi inclusiv acest lucru”, a scris Ciolacu pe Facebook.
CNCD la „ars” și pe Traian Băsescu
Și fostul președinte a jignit cetățenii de etnie romă și a fost amendat cu 6.000 de lei pentru discriminare şi încălcare a dreptului la demnitate.
„Uite, cred că şi aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii, pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991. Acuma tot ce vedeţi aici să ştiţi că se petrece şi în străinătate, iar acolo se vorbeşte despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem şi, până la urmă, să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt ţigani. Asta este etnia despre care vorbim. Şi aşa trebuie să o numim!”, a spus Băsescu.
Potrivit lui, grupările de ţigani trebuie să înţeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viaţă.
„Ori se înscriu în civilizaţia poporului român, ori, dacă nu, o să se ciocnească mereu de poliţie şi jandarmerie. România trebuie să rămână o ţară în care instituţiile statului controlează tot teritoriul. Or, ei, oricât ar ameninţa, trebuie să înţeleagă că nu va face nici Poliţia, nici Jandarmeria un pas înapoi şi dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata! Nu toţi ţiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ţiganii căldărari, care ştiu meserie, cei cu pălăriile care sunt respectabili, nu fură, îşi ţin familiile, au creat sate ale lor, trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili! Dar este şi această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabilă de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-şi tranşeze lucrurile între ei, şi nu prin procurori şi judecători. Şi care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea în toată Europa. Şi dacă ar mai fi în Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, poliţiştii şi jandarmii, şi nu le-ar plăcea, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noştri!”, a afirmat Traian Băsescu.
Potrivit CNCD, acestea „reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din OG 137/2000, republicată”. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).