Codul administrativ va fi atacat la Curtea Constituţională de către PNL, pe motiv că acesta este neconstituţional, pentru că nu putea fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă.
„Vă anunţăm că PNL va ataca la Curtea Constituţională, şi acum avem şi mijlocul procedural să o facem, Codul administrativ. Pentru că, pe de o parte, avem o problemă cu neconstituţionalitatea întregului Cod administrativ, care nu putea fi adoptat prin OUG, aşa cum a fost adoptat, şi, pe de altă parte, avem o problemă legată de neconstituţionalitatea prevederii din Codul administrativ care a permis adoptarea acestor hotărâri”, a precizat preşedintele PNL Sector 5, Cristian Băcanu. .
Pe de altă parte, liderul liberalilor București, Violeta Alexandru, spune că partidul se concentrează pe blocarea aplicării acestor noi hotărâri ale CGMB privind companiile municipale, care nu reprezintă decât expresia unei ambiţii de neînţeles a doamnei primar de a le menţine în viaţă.
„Ne concentrăm acţiunea pe blocarea acestor 20 de hotărâri adoptate în temeiul noului Cod administrativ cu o majoritate simplă. În paralel, contestând Codul administrativ, pentru faptul că permite adoptarea de decizii legate de angajarea patrimoniului cu majoritate simplă, când, în realitate, acest lucru trebuie să se întâmple cu votul larg al tuturor celor care reprezintă vocea cetăţenilor în consiliile locale”, a spus Violeta Alexandru.
Potrivit ei, există un proces în derulare, care are termen în septembrie, privind închiderea societăţilor doamnei Firea.
„Prin aceste hotărâri, pe care Consiliul General le-a adoptat, se încearcă blocarea acestui proces şi salvarea celor 20 de societăţi care funcţionează în mod nelegal. Primul pas este cel al depunerii plângerii prealabile, solicitând Consiliului General să revoce aceste hotărâri. După aceea, vom merge în instanţă şi vom cere anularea celor 20 de hotărâri şi, totodată, vom invoca o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Codul administrativ”, a menţionat liderul PNL Sector 5.
El consideră că doamna Firea a făcut în mod vădit un abuz, un exces de putere şi PNL va solicita instanţei să sancţioneze acest abuz de putere printr-o hotărâre judecătorească.
„În paralel, vom contesta în totalitate Codul administrativ pentru procedura de adoptare a acestuia şi, în particular, cu privire la norma respectivă, care a permis adoptarea acestor hotărâri de Consiliu General. În măsura în care CCR va împărtăşi argumentele noastre cu privire la neconstituţionalitatea Codului administrativ, acesta poate fi declarat neconstituţional în ansamblul său”, a declarat Cristian Băcanu.