sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăAgenda ZileiComisia Europeană: Economia României o duce din ce în ce mai prost

Comisia Europeană: Economia României o duce din ce în ce mai prost

Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, ajungând la 3,3%, asta după ce, cu numai un trimestru în urmă aceeași instituție ne vedea economia la 3,8%.

Mai mult, pentru anul viitor, Comisia Europeană estimează continuarea declinului economiei, până la 3,1%, faţă de 3,6% în ediţia din ianuarie.

„Expansiunea economiei s-a atenuat în 2018, după nivelul record înregistrat în 2017. Creşterea a fost condusă de consumul privat, în timp ce investiţiile şi exporturile nete au exercitat o influenţă negativă. Deficitul de cont curent s-a adâncit. Încetinirea va continua în 2019 şi în 2020, iar deficitul de cont curent ar urma să se adâncească în continuare. Înăsprirea pieţei forţei de muncă va continua, dar inflaţia ar urma să se atenueze faţă de nivelul ridicat de anul trecut. Estimăm că deficitul bugetar va continua să crească, în urma cheltuielilor cu salariile în sectorul public şi cu pensiile„, se arată în raportul CE. 

De asemenea, în aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 3,1%, de la 3,4%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2019.

Prognozele FMI sunt mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia economiei româneşti atât în 2019, de la 3,5% cât estima în ianuarie până la 3,6%, cât şi pentru 2020, de la 3,1% până la 3,3%.

În Prognoza de primăvară 2019 – 2022, elaborată recent de Comisia de Strategie şi Prognoză, estimarea privind creşterea economiei în acest an a fost menţinută la 5,5%, însă valoarea nominală a produsului intern brut a fost revizuită în creştere uşoară la 1.031 miliarde de lei, de la 1.022 miliarde de lei în varianta de iarnă. Neschimbate au rămas şi prognozele de creştere pentru următorii trei ani, la 5,7% în 2020 şi 5% în 2021 şi 2022.

Incertitudinile interne şi externe ar putea afecta avansul economiei României, cred oficialii europeni. Dar pe plan intern, o creştere susţinută a costurilor cu forţa de muncă, din cauza majorărilor salariale care depăşesc creşterea productivităţii, ar putea, de asemenea, afecta exporturile.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate