duminică, septembrie 8, 2024
AcasăAgenda ZileiComparație România vs Bulgaria: Cum ne-au scumpit creditele guvernele lui Liviu Dragnea

Comparație România vs Bulgaria: Cum ne-au scumpit creditele guvernele lui Liviu Dragnea

Unul dintre cei mai cunoscuți economiști din România, Bogdan Glăvan,  a făcut o comparație România vs Bulgaria pe costul împrumuturilor și cum au crescut acestea în la noi, sub guvernele lui Liviu dragnea, în timp ce Bulgaria pentru că a știut să-și vadă interesele a ajuns să se împrumute aproape gratis, adică la dobânzi aproape de 0%. 

„Câteva idei pentru publicul știutor de carte și interesat de economie. Puteți vedea evoluția costului împrumuturilor în cazul României și Bulgariei de la criză încoace. După criză ambele țări s-au putut împrumuta din ce în ce mai ieftin. Nu doar guvernele, ci și cetățenii și firmele. Asta până să vină Dragnea la putere și primul guvern Grindeanu la începutul lui 2017 când, grație învățăturilor ciuce de creștere a cheltuielilor din pix, s-a produs o firească wage-led creștere a dobânzilor. Nu trebuie să ai facultatea de economie la bază ca să înțelegi un lucru de bun-simț: dacă tu cheltui imprudent, atunci creditorii vor începe să-și pună semne de întrebare: oare tu ești serios sau dement?”, spune economistul.

Comparație România vs Bulgaria

Și în timp ce bulgarii au ajuns să aibă banii în plus la buget, noi nu mai știm pe unde să scoatem cămașa pentru a face rost de bani.  

 

„În tot acest timp (din 2016 mai exact) Bulgaria a trecut pe EXCEDENT BUGETAR și, la fel de firesc, a ajuns să se împrumute la aproape ZERO dobândă (firesc în contextul monetar actual, dar asta e altă poveste). Ce înseamnă zero dobândă? Înseamnă că ai încă o sursă de bani gratis, în afară subvențiile europene, din care statul poate să facă, dacă vrea, autostrăzi acolo unde nu le finanțează UE, poate să cumpere cărți pentru copii sau, în cazul mai prost, poate să-i împartă cum i-au împărțit grecii”, mai spune Bogdan Glăvan, într-o postare pe Facebook.

Comparație România vs Bulgaria

Comparație România vs Bulgaria

„Revenind la România, pentru că ale noastre guverne PSD au cheltuit ca proastele, dobânzile au crescut, de pe la 3%la peste 5%. La finalul anului trecut, când ministrul de finanțe a arătat că deficitul real este mult mai mare decât afirmase Dăncilă & compania, costul împrumuturilor a săltat brusc. După care a luat-o ușor la vale. Politica adevărului te răsplătește întotdeauna”, și-a continuat analiza, Glăvan.

Astăzi, în schimb, parlamentarii din PSD vor acuza liberalii că au îndatorat țara, când de fapt ei sunt cei care au îngropat România. 

Comparație România vs Bulgaria

„Așaaa… mâine (azi. n.r.) vor începe audierile din parlament, unde niște genii ale finanțelor (însă doar ale finanțelor personale, nu ale țării) vor începe să acuze iar că guvernul PNL îndatorează țara. Realitatea este una singură: guvernul PNL încearcă să reducă risipa și, din păcate, este limitat în succesul său de legile în vigoare și de lipsa suportului parlamentar. Cândva, un economist meseriaș a spus: capitalismul nu are nevoie de apologeți, realizările sale nu au nevoie de inaugurări cu fast, de tăieri de panglici, de discursuri patriotice; realizările sale vorbesc de la sine și, indiferent cât de mult a fost lăudat socialismul, oamenii au fugit de el fără să-i mâne nimeni. Așa și cu performanța guvernului Orban, ea nu are nevoie de propagandiști, se vede pe piață, în dispoziția celor care aleg să crediteze România mai ieftin și astfel să finanțeze pensiile și alocațiile copiilor”, a mai spus Bogdan Glăvan.

Acesta a conchis afirmând că, „nu șoferii, maseuzele sau repetenții din parlament plătesc aceste pensii și alocații din buzunarul lor, ci contribuabilii români, investitorii și creditorii străini, România fiind un stat asistat el însuși – asta înseamnă să trăiești pe deficit de 30 de ani”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate