Ministerele Afacerilor Externe ale Suediei, Norvegiei şi Danemarcei le-au recomandat cetăţenilor lor să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia în contextul recentelor tensiuni, informează sâmbătă media scandinave, preluate de dpa.
Tensiunile dintre Turcia şi unele ţări europene, inclusiv Suedia ce speră să adere la NATO, au escaladat recent după proteste pe care Ankara le consideră islamofobe şi anti-turceşti.
Ca răspuns, mai mulți manifestanţi au ieşit în stradă în faţa ambasadei Suediei de la Istanbul.
Extremistul Paludan şi-a repetat gestul vineri, dând foc unui exemplar de Coran în faţa unei moschei în capitala daneză, apoi în faţa ambasadei Turciei.
Ankara a răspuns convocându-l pe ambasadorul danez la Ministerul de Externe turc.
Această convocare a fost decisă când „am aflat că un atac împotriva cărţii noastre sfinte, Coranul, a fost autorizat astăzi în Danemarca”, a precizat o sursă diplomatică turcă. „I s-a stipulat ambasadorului că noi condamnăm ferm autorizarea acestui act provocator, ce constituie în mod clar o crimă de ură”, a adăugat sursa.
Diplomaţia daneză a confirmat că ambasadorul său a fost convocat. „Danemarca întreţine bune relaţii cu Turcia şi acest caz nu va schimba nimic”, a dat asigurări ministrul danez al afacerilor externe Lars Lokke Rasmussen la televiziunea TV2.
„Sarcina noastră constă acum în a-i explica Turciei condiţiile care domnesc în Danemarca, cu democraţia noastră deschisă, şi de a o face să înţeleagă că există o diferenţă între Danemarca în calitate de ţară – şi poporul nostru ca atare – şi persoane individuale care au opinii foarte diferite”, a spus ministrul danez.
Extremistul Paludan a susţinut însă că va continua aceste manifestaţii „în fiecare săptămână” până când Turcia va lăsa Suedia să adere la NATO.
După primele incidente de la Stockholm, sâmbăta trecută, care au suscitat reacţii ostile în lumea musulmană, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat că Suedia nu va mai putea conta pe „sprijinul” Turciei pentru aderarea sa la NATO.
Aceste tensiuni survin în condiţiile în care în pe 14 mai urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative în Turcia. Cele mai recente sondaje de opinie nu dau o victorie clară pentru Erdogan sau opoziţie.