vineri, august 12, 2022
AcasăAgenda ZileiCîțu: Creșterea punctului de pensie se va realiza de la 1 ianuarie...

Cîțu: Creșterea punctului de pensie se va realiza de la 1 ianuarie 2022

Creșterea punctului de pensie se va realiza de la 1 ianuarie 2022, printr-o ordonanță de urgență care va cuprinde mai multe măsuri structurale, a declarat premierul Florin Cîțu.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am avut discuţii despre ordonanţa de urgenţă pe care am anunţat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanţa de urgenţă este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. De ce a fost important să luăm aceste măsuri. Ştiţi foarte bine, vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum”, a afirmat Cîţu.

Creșterea punctului de pensie de abia din 2022

Anul acesta punctul de pensie este mai mare decât cel mediu din 2020.

„Trebuie să fie foarte clar că anul acesta punctul de pensie este 1.442 de lei, mai mare decât a fost punctul de pensie mediu anul trecut, de aproape 1.280, în jur de 1.300, să spunem, dar mult mai mic decât este anul acesta. Anul trecut sau anul acesta, de fapt, efortul suplimentar prin creşterea pensiilor anul acesta, la acest punct de pensie la 1.442, efectul suplimentar este deja de opt miliarde de lei. Deci, deja am început bugetul cu opt miliarde de lei în plus, deci 19,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019. Deci, în 2020 şi 2021 efortul cu plata pensiilor este de 19,2 miliarde de lei şi vorbim aici de o criză economică fără precedent în 2020 şi o perioadă de revenire în 2021”, a explicat Cîţu.

Potrivit lui, efortul bugetar privind cheltuielile cu asistenţa socială şi salariile este foarte mare.

„Mai mult, avem în ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială, cât şi cele cu salariile, ştiţi foarte bine că s-au dublat în perioada de guvernare PSD. Au pornit de la 56 de miliarde de lei la finalul lui 2016 şi au ajuns la 110 miliarde de lei la finalul lui 2020. Este nevoie de măsuri structurale şi am anunţat câteva dintre acestea. Ştiţi foarte bine că evoluţia economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini, sub lupa agenţiilor de rating şi datorită sau din cauza măsurilor luate de PSD, în perioada 2017 – 2019, România este singura ţară din Uniunea Europeană care este în procedură de deficit excesiv”, a indicat Cîţu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate