joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalize MediaCum rezistă Liviu Dragnea?

Cum rezistă Liviu Dragnea?

După condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea şi cererea de supliment a DNA, care a făcut apel, cei mai mulţi analiști și oameni politici autohtoni au asaltat ecranele televizoarelor, ale tabletelor și telefoanelor mobile – toţi prevăzând apocalipsa pentru Liviu Dragnea și sfârșitul carierei sale politice.

Totuşi, la o mai atentă şi subtilă analiză, se poate vedea de ce Liviu Dragnea este mai #rezist decât crede lumea.

În primul rând, Liviu Dragnea se află într-o situație extrem de interesantă, deoarece Uniunea Europeană i-a aruncat, poate fără să știe, poată cu bună știință, un colac de salvare ceva mai devreme in acest an.

Liviu Dragnea ne bagă în infrigement

În luna mai, UE ne anunța că facem obiectul unei proceduri de infrigement împotriva României pentru netranspunerea în termen a Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Trecând peste faptul că, la momentul respectiv, Directiva UE a fost folosită chiar de Liviu Dragnea & Co pentru a-și justifica retorica împotriva statului paralel, tocmai această Directivă îl ajută acum pe președintele PSD să rămână acolo unde este, cel puțin din punct de vedere al funcțiilor oficiale (e o altă discuție legată de influență şi chiar de legitimitate sau etică).

Acest lucru a fost invocat inclusiv de Dan Nica, lider al europarlamentarilor PSD – „respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz”. Așa că, din moment ce chiar UE ne cere să fim corecți, Liviu Dragnea are o modalitate foarte ”instituțională” de a rămâne pe poziții.

În al doilea rând, de ce ar avea nevoie opoziția încă de acum de eliminarea lui Liviu Dragnea? Tocmai a primit o a doua condamnare, a fost terfelit public şi este înconjurat de ”parteneri” din Coaliție care sunt extrem de dornici de sânge. Adică e un bun subiect de rating, un adevărat paratrăsnet la îndemână.

Până la următoarele alegeri mai avem aproape un an. Suficient pentru un lider experimentat așa cum este Tăriceanu sau pentru unul obsedat de afirmare și putere așa cum este Firea să preia controlul PSD și să iasă pe o poziție de forță superioară celei în care se afla Dragnea.

Tăriceanu ar avea avantajul unei decizii de achitare –spre deosebire de Dragnea, iar Firea avantajul unui sprijin financiar consistent din partea soțului și a unei unei imagini relativ ok construite (minus incidentul Halep).  Ce s-ar schimba acum prin plecarea lui Dragnea? De ce am crede că eliminarea lui înseamnă și eliminarea asaltului împotriva justiției? Liviu Dragnea nu este singurul om cu probleme în justiție din PSD.

Modificarea Codului Penal

Și ca să fie și mai clar, lumea chiar crede că baronilor PNL (fie ei mai puțini și mai tăcuți) nu le convine modificarea CCP? Adică domnii Robu și Falcă nu s-ar bucura să mai scape de probleme? Să nu ne amăgim cu o imagine a unei opoziții imaculate. O opoziție de dreapta coagulată ar putea profita mult mai mult de o guvernare PSD pătată și menținută constant în luptă internă, decât de un PSD unit sub un nou lider autoritar (singurul gen de lider care poate să țină sub control un astfel de mamut).

Bineînțeles că acest lucru presupune ideea de conlucrare din partea unor oameni care nu vor asta și o strategie comună care nu se va materializa, dar măcar argumentul există.

În al treilea rând, dacă vreun binevoitor are o cartelă de telefon cu minute internaționale – preferabil în afara UE, să i-o împrumute lui Liviu Dragnea, fiindcă are nevoie de ea. Încă o dată – să nu ne amăgim că o eventuală demisie a președintelui PSD va fi dictată de vocea străzii – Liviu Dragnea nu este Victor Ponta. Orice pas făcut de președintele Camerei Deputaților va trece și prin filtrul extern, probabil prin Ierusalim (sau Tel Aviv?), Washington şi, de ce nu?, Berlin.

Până una alta, Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell, s-a întâlnit și a discutat și cu Liviu Dragnea cu ocazia vizitei sale la București. Asta nu înseamnă că președintele PSD este sub imunitate diplomatică de peste ocean, dar atunci când Wess Mitchell ne spune, în urma întâlnirii cu Dragnea, că speră într-o lege off-shore care să încurajeze investiţiile, putem să concluzionăm foarte logic că americanii se vor gândi foarte bine dacă e cazul să reia discuțiile de acest nivel cu altcineva sau merg înainte cu Dragnea.

Și cum lui Donald Trump îi place foarte mult expresia ”time is money”, s-ar putea ca partenerul strategic să nu mai fie dispus să cheltuie timp cu vreun alt PSD-ist.

Ponta rupe oameni din PSD

Și, în încheiere, câteva cuvinte pentru cei care cred că decizia ÎCCJ a făcut să strălucească din nou steaua politică a lui Victor Ponta. Da, fostul premier poate rupe de la PSD câțiva oameni. Da, Victor Ponta poate urca până la punctul în care să îi dea cineva un scăunel (fie acesta de copii) la masa unor negocieri. Dar mai sus de atât Victor Ponta nu va urca.

Uităm că micul Titulescu a fost dat jos de #rezist, de societatea civilă, care l-a acuzat de morțile din Colectiv? Revenirea lui Victor Ponta pe o poziție pe care ar lăsa-o liberă Liviu Dragnea nu se poate face decât cu o susținere sau neimplicare din zona USR și Dacian Cioloș.

Ori atâta timp cât cei care au pus bazele USR și a platformei politice a lui Cioloș sunt cei care l-au acuzat pe Ponta de crimă, cum ar putea ei să fie de acord cu revenirea lui? Grupul coordonat de Cioloș nu va fi de acord cu acest lucru, deoarece ar însemna sinucidere publică și politică, context în care Victor Ponta, fie el și achitat, nu poate spera la mai mult de câteva fotolii de europarlamentar. Aşa că acum scaunul lui Liviu Dragnea este prea mare pentru Victor Ponta.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate