Mult-discutatul referendum de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei, anunțat și așteptat de Coaliția pentru Familie, creează deja disensiuni nu numai între Putere și Opoziție, ci si in interiorul Puterii.
Proiectul Coaliției pentru Familie cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Posibilitatea ca referendumul să aibă loc, inițial, în luna mai, a apărut la sfârșitul lunii martie 2018, în contextul discuțiilor din Senat privind modificarea legii referendumului.
Atunci, atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinți ai celor două camere, au adus în discuție organizarea referendumului, însă și-au asumat în mod voit poziții diferite, favorabile propriei imagini. Dragnea a susținut nevoia creării unui cadru legislativ care să rezolve și problemele minorității LGBT (susținerea declarativă și relativ benignă a imaginii unei minorități este necesară pentru cel acuzat că vrea să aresteze legile fundamentale).
Coaliția pentru familie, susținută de Tăriceanu
De cealaltă parte, Tăriceanu nu s-a sfiit să susțină direct Coaliția pentru Familie și cele 3 milioane de semnături strânse în favoarea referendumului, declarație in acord cu poziția conservatoare adoptată de președintelui Senatului.
Totuși nu doar cei doi lideri sunt actorii acestui meci dintre Coaliția pentru Familie și comunitatea LGBT. Interesantă este republicarea, cu puțin timp înainte de discuțiile de mai sus, a unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) pentru Coaliția pentru Familie (CpF).
Rezultatele arătau că ”majoritatea covârșitoare a românilor susține familia formată din femeie și bărbat, asociind, totodată, căsătoriile între persoane de același sex cu diferite efecte negative pentru societate”. Concomitent, sondajul mai aduce în discuție rolul pozitiv al Bisericii ”în educarea copiilor și în menținerea păcii sociale”.
Pe lângă timing-ul interesant ales al publicării sondajului (care a fost realizat si a aparut initial în octombrie 2017), merită analizată și entitatea care s-a ocupat de el. CURS aparține, conform propriilor declarații, jurnalistului Iosif Buble, care a preluat la finalul anului 2017 institutul de la Dorel Abraham. Același jurnalist deține și site-ul știripesurse.ro, folosind atât portalul de știri cât si și CURS pentru a introduce în media curente și cifre favorabile PSD.
NU orice îl ajută pe Dragnea
Totuși, uneltele folosite de Iosif Buble nu acționează intotdeauna în favoarea lui Liviu Dragnea și a imaginii sale, așa cum o demonstrează declarația publică a președintelui PSD de la finalul lunii februarie 2018, prin care acesta anunța public posibilitatea de a-l acționa în judecată pe Buble pentru ”tot acest noian de știri false”.
Concomitent, Iosif Buble și soția sa sunt luați în vizor de alți purtători de mesaj ai liderului PSD, inclusiv cei din zona extremistă care au ajuns să o acuze pe soția lui Buble, deputata PSD Diana Tușa, că este un ”colaborator al statului paralel”. Subiectul a ajuns să fie dezvoltat și de Sputnik, canal media care susține constant interesele lui Liviu Dragnea și ale membrilor guvernului apropiați acestuia – a se vedea faptul că Sputnik o numește pe Lia Olguța Vasilescu ”Oana Vasilescu”, un nume ”de alint” primit de ministrul muncii în Craiova.
În acest context, este interesant de analizat pentru cine avansează duetul Stiripesurse & CURS diverse sondaje și cifre, strategic așezate în preajma unor discuții publice importante. Ziarul Național anunța la începutul anului 2018 faptul că Iosif Buble a fost sprijinit de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Vrânceanu Firea, în preluarea CURS și finanțarea celor doua site-uri controlate de Buble, stiripesurse.ro și bugetul.ro.
Trecând peste faptul că articolul de mai sus nu reprezintă decât o nemulțumire a celor de la Național pentru faptul că Pandele ”face greșeala de a se afunda într-un singur grup media”, poziționarea entităților lui Iosif Buble se potrivește ca o mănușă Gabrielei Vrânceanu Firea, cea care se făcea remarcată încă din 2014 pentru o poziție critică la adresa familiilor fără copii.
Interesant este și faptul că declarațiile actualului primar al capitalei au fost făcute în perioada alegerilor prezidențiale, iar Firea se apropie și acum, în preajma alegerilor din 2019, de o poziție conservatoare, menită a atrage de partea sa electoratul din CpF.
Discursul Gabrielei Firea
Discursul actual al Gabrielei Vrânceanu Firea este unul mulat pe electoratul conservator, la fel ca și imaginea pe care primarul capitalei o afișează, cu elemente vizuale evidente (a se vedea cruciulițele afișate constant de Firea, stilul vestimentar aparent simplu, care oferă o imagine de persoană accesibilă pentru populație).
Poziționarea Gabrielei Vrânceanu Firea nu este utilă pentru o viitoare campanie pentru un nou mandat de primar al capitalei – o strategie bazată pe un electorat conservator nu este suficientă și nu acoperă o arie suficientă pentru a fi relevantă. La nivel național însă, electoratul conservator este încă neacoperit în mod clar iar Gabriela Vrânceanu Firea intenționează să îl acapareze, trăgând foloase evidente de pe urma sondajelor CURS și a știrilor de pe stiripesurse.ro.
Nu trebuie scos din ecuație nici nașul familiei Pandele-Firea, latifundiarul Gigi Becali, cunoscut pentru opiniile sale tradiționaliste (în extrem), care ar fi deosebit de interesat ca Gabriela Vrânceanu Firea să candideze la președinție în 2019 și care s-ar putea dovedi extrem de generos în acest sens (inclusiv către Iosif Buble).
De asemenea, recent, Liviu Dragnea a dat și el semne concrete de apropiere față de electoratul conservator, dovadă fiind faptul că Institutul Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu, a prezentat și el, la Antena 3, un sondaj cu rezultate similare celui realizat de CURS. Marius Pieleanu este realizatorul de sondaje ”de serviciu” de la Antena 3 după ruptura dintre Liviu Dragnea și CURS.
Interesant în noul sondaj este și modul de prezentare al rezultatelor, din perspectiva în care sondajul celor de la Avangarde a fost prmovat de Antena 3 ca fiind ”primul sondaj despre referendumul pentru familie”. Totuși, mesajele celor două case de sondaje sunt similare, dacă nu identice:
- CURS – 91% din respondenți a u fost de acord cu afirmația „Căsătoria trebuie definită ca o uniune tradițională dintre bărbați şi femei cu scopul de procreare, de creştere şi educare a copiilor”
- Avangarde – La întrebarea „Dumneavoastră personal cum considerați că ar trebui definită familia în Constituție?”, 77% au răspuns că formula propusă de inițiativa cetățenească – familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.
Procentele nu sunt neapărat relevante, ele sunt suficient de mari oricum pentru ca mesajul dorit să fie transmis mai departe către public. Iar atâta timp cât întrebările și rezultatele sondajului se leagă intrinsec de activitatea CpF, apare întrebarea legitimă legată de ”baza de date folosită” – eșantionul intervievat este foarte posibil să facă parte din baza de date a celor de la CpF.
În 2014, Klaus Iohannis a câștigat fotoliul de președinte cu 6.288.769 voturi. Deși cele trei milioane de semnături ale CpF nu înseamnă și 3 milioane de voturi, ele reprezintă totuși o țintă clară pentru Gabriela Vrânceanu Firea și, subsecvent, pentru Iosif Buble.