PSD se află în continuare în campanie şi în timp ce în ţară se laudă că dublează pensiile şi salariile, Guvernul trimite la Bruxelles hârtie în care spune că este posibilă îngheţarea salariilor în sectorul public pe anul 2019 şi dă drumul inflaţiei, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
„Aceşti parşivi cu două feţe – o faţă au când comunică cu instituţiile UE şi o faţă total diferită au în momentul în care comunică în faţa opiniei publice din România – sunt în continuare în campanie. Se laudă că dublează pensiile, se laudă că dublează salariile, şi ei trimit la Bruxelles hârtie în care spun că este posibilă îngheţarea salariilor în sectorul public pe anul 2019. Se fac că măresc salariile şi pensiile, iar în timpul ăsta dau drumul la inflaţie”, a mai declarat Orban.
Potrivit lui, salariile în sectorul public nu pot să crească dacă nu cresc şi cele din sectorul privat. „Noi, cu siguranţă, atunci când creştem pensia, creştem şi puterea de cumpărare a pensiei. În nicio ţară din lumea asta nu există ceea ce e la noi. Nu poţi să creşti salariile în sectorul public, dacă ţie nu îţi cresc salariile în sectorul privat”, a mai spus Orban.
Printre măsurile ce ar putea fi luate în calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2019 se numără îngheţarea salariilor în sectorul public la nivelul din 2018 şi acordarea de vouchere de vacanţă la acelaşi nivel ca în 2018, adică 1.450 lei/angajat. De asemenea, se propune păstrarea numărului mediu de salariaţi în sectorul public la fel ca în 2018.
Ieri, ministrul Finanțelor afirma că îngheţarea angajărilor la stat este o măsură propusă de PSD.
„Este un scenariu de lucru la Ministerul Finanţelor. O îngheţare a numărului de angajaţi în zona administraţiei publice centrale, de asemenea, o reaşezare, o restructurare, o eficientizare a administraţiei publice centrale, este de bun-simţ şi ceea ce noi spunem de ani de zile, şi toţi politicienii spun, că este nevoie de o administraţie mult mai eficientă”, a spus Teodorovici.
PSD dă drumul inflației, dar creșterea economică va fi de maximum 2%
Ludovic Orban a mai spus că decizia BNR privind reducerea nivelului maxim al gradului de îndatorare a fost luată prea târziu, pentru că restrângerea consumului se manifestă pe piaţă de circa trei luni.
„Decizia BNR nu este o decizie care a fost luată devreme şi care ar provoca o restrângere a consumului, aşa cum încearcă să acrediteze cei de la PSD. Restrângerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piaţă înaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, după opinia mea, prea târziu, pentru că o bună perioadă de timp consumul a fost alimentat artificial prin creşteri de venituri în sectorul public şi prin relaxarea condiţiilor de creditare, adică ne-am întors iar în perioada 2007, când se lua credit cu buletinul”, a mai afirmat șeful liberalilor.
Potrivit lui, foarte multe persoane, având şi venituri mai mari, au manifestat optimism şi şi-au asumat riscuri foarte mari, îndatorându-se într-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au, existând astfel riscul incidentelor de plăţi.
„Restrângerea consumului va duce la dispariţia singurului motor de creştere economică folosit de Guvernul PSD-ALDE, motiv pentru care este posibil ca în 2019 creşterea economică să nu depăşească 2%”, a mai spus Orban.