Premierul a anunţat, luni, că OUG privind legile Justiţiei va fi discutată de Executiv, pentru o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică.
UPDATE. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat ordonanța de urgență prin care se schimbă sistemul de Justiție din România.
„Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituţională şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică pentru buna desfăşurare a actului de justiţie. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate”, a precizat Dăncilă.
A schimbat legile Justiției și fuge apoi în Turcia tiranului Erdogan
Executivul a făcut publică luni dimineaţă ordinea de zi a şedinţei, pe care nu se regăsea OUG. După ședința de guvern în care se va adopta OUG privind Justiția, Viorica Dăncilă va pleca din țară. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că va efectua în cursul acestei zile o deplasare oficială în Turcia, unde se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Voi începe, astăzi, o vizită în Republica Turcia şi în Golful Persic, în Emiratele Arabe Unite şi în Kuwait, state cu potenţial de dezvoltare a relaţiilor economice cu România. Promovarea investiţiilor şi oportunităţilor de afaceri reprezintă prioritatea Guvernului în acest moment. În această deplasare mă vor însoţi mai mulţi miniştri, vom prezenta proiecte importante din domeniile infrastructură de transport, sănătate, turism, energie, pe care investitorii privaţi le pot dezvolta, inclusiv în parteneriat public-privat”, a anunţat, premierul Viorica Dăncilă
Noul OUG, pe scurt
Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.
Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este „ceva foarte bizar” şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.
Ministrul Justiţiei s-a aflat duminică seară la sediul PSD pentru discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ pe tema textului ordonanţei.
Pe ordinea de zi iniţială a şedinţei de luni se afla un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018 şi mai multe proiecte de hotărâre.
Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.
Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este „ceva foarte bizar” şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.
Ministrul Justiţiei s-a aflat duminică seară la sediul PSD pentru discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ pe tema textului ordonanţei.
Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018 şi mai multe proiecte de hotărâre.
Șerban Nicolae vrea și mai mult de la Tudorel
Liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae se declară foarte nemulţumit de proiectul de OUG prin care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vrea să modifice legile justiţiei în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este „ceva foarte bizar” şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.
Întrebat care sunt motivele pentru care consideră că Executivul nu ar trebui să adopte Ordonanţa. Şerban Nicolae a răspuns, la Digi 24: „Nu în forma aceasta! Aşa cum a apărut ea în spaţiul public, mie mi se pare că e ceva foarte bizar. Dincolo de o chestiune care este absolut ridicolă, revocarea membrilor CSM cu votul judecătorilor sau al procurorilor provenind de la parchetele sau instanţele respective, dar după aceea să fie şi un vot în plenul CSM-ului, e un nonsens. Ori îl revocă pe membrul CSM cei care l-au ales, în aceleaşi condiţii, ori se mai pune problema să mai voteze şi plenul CSM-ului cu majoritate de voturi. E ilogic”.
PSD vrea presiune pe procurori și judecători
Șerban Nicolae a mai subliniat că dincolo de „chestiunea asta, care e flagrantă, iraţională”, apar modificări care îl surprind total.
„În materie de răspundere a magistraţilor nu văd care este rostul acelei proceduri în care se angajează răspunderea magistraţilor doar dacă Inspecţia Judiciară conchide prin raportul său că e nevoie de aşa ceva. Or, nu ăsta a fost spiritul legii şi nu este nimic neconstituţional în forma adoptată de Parlament!”, a susţinut senatorul social – democrat.
De asemenea, el remarcă şi faptul că „apare chestiunea fixării pe post a celor care au promovat la Parchetul General aşa cum ştim că au fost promovaţi în ultimii ani, ca şi cum sunt bine câştigaţi cei care au promovat pe vremea protocoalelor secrete şi a echipelor mixte la Parchetul General”.
„Mi se pare o inepţie până în 2022 (să se amâne pensionarea magistraţilor după 20 de ani vechime), adică până în 2022 ai nevoie de 25 de ani vechime, după 2022 ai nevoie de 20 de ani vehime. De ce? Dumnezeu ştie! Motivaţie raţională sau argumentată pe normă nu cred că există. (…)”, a adăugat Şerban Nicolae, declarând că nu crede că liderii coaliţiei si-ar fi exprimat un acord pe fondul reglementării.
„Din punctul meu de vedere lucrurile sunt cel puţin curioase, cel puţin bizare. De ce e nevoie de o asemenea formulă şi de ce nu vine ministrul justiţiei să ne explice parlamentarilor unde am greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă”, s-a întrebat Şerban Nicolae.
Actul normativ ar urma să fie discutat luni de Guvern. Conform anunţului făcut duminică seară de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat la sediul partidului, pentru a discuta cu liderii formaţiunii şi cu cei din coaliţie despre ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei.