marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDavid Barnea a preluat, oficial, conducerea MOSSAD

David Barnea a preluat, oficial, conducerea MOSSAD

David Barnea este, începând de marți, 1 iunie, noul șef al Mossad, serviciul de informații externe al Israelului, înlocuindu-l pe Joseph (Yossi) Cohen care a renunțat la această funcție. Potrivit presei israeliene, Barnea a fost direct implicat în toate, sau aproape în toate operațiunile pe care le-a condus predecesorul său.

În vîrstă de 56 de ani, Barnea a intrat în Mossad în 1996 și a fost numit în 2019 directorul adjunct al șefului Mossad, iar anterior, în perioada 2013-2019, a fost șeful Diviziei Tzomet, responsabilă cu recrutarea și dirijarea ahgenților. Potrivit presei israeliene, el a lucrat și în funcția de șef adjunct al diviziei de ascultare electronică Keshet.

Până la pătrunderea sa în Mossad, David Barnea, care este cunoscut și sub porecla Dedi, a luptat în unitatea de elită 269, mai cunoscută și sub numele de  Sayeret Matkal,  principala unitate de recunoaștere a Direcției de Informații Militare din Israel.

În timp ce Barnea s-a aflat la conducerea Tzsomet, unitatea a câștigat patru premii de securitate națională.

Alegerea sa în fruntea Mossad poate avea legătură cu faptul că a fost direct implicat în toate, sau aproape în toate operațiunile pe care le-a condus predecesorul său, Yossi Cohen, care și el condusese, cu mai mulți ani în urmă, aceeași unitate, Tzomet.

Potrivit Haaretz, în calitate de șef al Tzomet, Barnea era responsabil de recrutarea de agenți operativi împotriva celor mai importante ținte ale Mossadului – Iran și Hezbollah.

Premierul Beniamin Netanyahu a declarat săptămâna trecută că sarcina principală a noului șef al Mossad va fi ”de a împiedica Iranul să dobîndească arma nucleară”.

„Cea mai mare amenințare împotriva noastră este amenințarea existențială reprezentată de încercarea Iranului de a se înarma cu arme nucleare”, a spus Netanyahu, ”iar dacă ar fi pus să aleagă între relațiile cu SUA și apărarea țării împotriva amenințării nucleare din Iran, Israel va alege confruntarea cu republica islamică.

Declarațiile lui Netanyahu vin însă în contextul în care actualul premier nu a mai reușit să formeze un guvern, în termenul prevăzut de lege, deschizând calea opozanţilor săi care urmăresc să îl înlăture de la putere.

David Barnea, a avertizat marți că Iranul lucrează pentru a-și împlini „visul” de a dobândi bomba atomică, chiar dacă poartă discuții cu puterile mondiale privind restabilirea acordului din 2015, care limitează programul său nuclear.

„Provocările noastre în materie de securitate sunt foarte mari și Iranul se află în fruntea listei”, a declarat Barnea la o ceremonie de instalare în funcția de șef al agenției de spionaj, în locul lui Yossi Cohen. „Acest lucru trebuie spus clar și cu voce tare: Iranul lucrează, chiar în acest moment, pentru a-și împlini visul nuclear sub o acoperire internațională de protecție” – scrie Time of Israel.

Potrivit Haaretz, în calitate de șef al Tzomet, Barnea era responsabil de recrutarea de agenți operativi împotriva celor mai importante ținte ale Mossadului – Iran și Hezbollah.

Iranul a acuzat Mossadul că se află în spatele asasinatelor oamenilor de știință din domeniul nuclear și al comandanților militari, precum și de sabotaj la facilitățile de îmbogățire a uraniului, despre care Israelul susține că fac parte dintr-un program care vizează producerea armelor atomice.

Asasinatele se află, însă, potrivit The Jerusalem Post, pe lista realizărilor majore din timpul mandatului lui Cohen în fruntea Mossad care, oficial, nu le-a recunoscut niciodată.

”Lista începe cu asasinarea marilor specialiști inamici. Printre aceste operațiuni se află arucarea în aer, cu ajutorul unei capcană a șefului Departamentului 4 al Centrului de Cercetări Științifice Siriene, din 4-5 august 2018. Alte asasinate similare cu profil înalt au inclus un expert în inginerie electrică din Hamas pentru proiectarea de drone și rachete, pe 22 aprilie 2018, în Malaezia și un inginer aeronautic din Hamas care a fabricat drone și nave navale fără pilot pe 15 decembrie 2016, în Tunis” – scrie sursa citată.

De asemenea, printre realizările lui Cohen se mai află și așa zisul ”jaf al secolului”, confiscarea rhivei secrete a Iranului, din 31 ianuarie 2018, uciderea celui mai important om de știință iranian care coordona programul nuclear iranian, din 27 noiembrie 2020, implicarea indirectă în uciderea lui Qasam Soleimani din 3 ianuarie 2020 etc. etc.

Dealtfel, în timpul mandatului lui Cohen – care a fost prelungit la cinci ani și jumătate – Mossad a avut o serie de realizări impresionante nu numai în lupta pentru întârzierea și perturbarea programului nuclear iranian, ci și în strângerea de informații cu privire la activitățile Hezbollah , Siria și ISIS din întreaga lume.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate