- Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a blocat de câteva luni de zile în mod inexplicabil, preluarea activului funcțional de la combinatul metalurgic COS Târgoviște, deținut de ruși de aproape două decenii.
- Anterior, guvernul Ludovic Orban prin ministrul Economiei Virgil Popescu, a făcut toate demersurile necesare, inclusiv schimbarea legislației, pentru preluarea combinatului metalurgic din Târgoviște, susținând în mod public că operațiunea de preluare este certă și va fi finalizată.
- Schimbarea ministrului Economiei, din cauza algoritmului politic al Alianței de guvernare, cu un reprezentat USR-PLUS, ar fi trebuit să urgenteze scoaterea combinatului din proprietatea rușilor care l-au pus pe butuci, și repornirea lui în folosul economiei naționale, numai că lucrurile au stat exact pe dos.
- Ministrul Năsui, după ce a promis că va prelua COS Târgoviște prin mecanismul dării în plată, strategie convenită deja cu investitorul rus și cu principalul creditor al combinatului aflat în insolvență, a revenit ulterior, schimbând total strategia.
- El a anunțat că ia în calcul, ca posibilă soluție de salvare a Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, și vânzarea prin licitație a activului industrial funcțional al acestuia către un investitor privat.
Incoerența declarațiilor ministrului Năsui, în cazul unei companii vitale pentru economia românească, este cel puțin dubioasă, cu atât mai mult cu cât noua sa strategie de rezolvare a problemei de la Târgoviște se dovedește a fi tot în favoarea rușilor, care au început deja să-și trimită emisarii în România, încurajați de ezitările noului ministru al Economiei.
După cum vom arăta mai jos, doi dintre cei care și-au anunțat deja interesul pentru preluarea COS Târgoviște, dar și a celorlalte combinate metalurgice aflate în insolvență, reorganizare judicară sau faliment, reprezintă tot interesele Rusiei.
Dacă statul român nu se implică acum în preluarea COS Târgoviște, vom asista din nou la un al treilea episod de trecerea a metalurgiei românești, dintr-o mână rusească în alta, indiferent de cetățenia intermediarilor.
Darea în plată, strategia guvernului Orban, este îngropată de ministrul Năsui
În 2020 COS Târgoviște nu a avut activitate de producție, conducerea Combinatului susținând că măsura opririi activității a fost determinată de necesitatea de a nu crește datoriile curente. Activitatea s-a limitat în principal la livrarea stocului de produse finite existent la 1 ianuarie 2020.
În iulie 2020 conducerea combinatului a declansat demersurile pentru concedierea colectiva a celor 1064 salariati, aflați în șomaj tehnic (platiți cu 75% din salariul de bază).
În august 2020, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a prezentat cele două scenarii avute în vedere pentru salvarea Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște. Primul este conversia datoriilor în acțiuni, iar celălalt este extragerea activelor funcționale ale combinatului, în contul datoriei și înfințarea unei companii noi, deținute de statul român, pe care să se repornească activitatea combinatului.
„COS Târgoviște este, din punctul nostru de vedere, o fabrică de interes național. Am evaluat mai multe scenarii, iar unul este conversia datoriilor în acțiuni. Dacă acest scenariu este fezabil, îl vom face. Alt scenariu este ca activele funcționale să fie extrase de acolo în contul datoriei și împreună cu Fortus Iași, de exemplu, că și acolo avem o situație cât de cât similară, să facem o companie deținută de statul român și să o pornim. Este foarte important pentru noi COS Târgoviște și ne vom bate să realizăm acest lucru. Nu este ușor, s-au întâmplat multe lucruri ciudate la COS Târgoviște, dar ne batem să le scoatem la capăt„, a afirmat ministrul Virgil Popescu.
Asta în contextul în care, conform datelor MEEMA, exportăm fier vechi la 240 de euro pe tonă și importăm oțel-beton la 480 de euro/tonă, iar anul trecut s-au importat aproximativ de 780 de tone de oțel-beton.
În noiembrie 2020, Ministerul Economiei anunță schimbarea legislației pentru salvarea COS Târgoviște. Concret, este vorba despre modificarea OUG 60/2019, prin care se extinde obiectul legislativ al ordonanței de la active funcționale energetic, la active funcșionale industriale, pentru ca statul să poată prelua activele funcționale ale COS Târgoviște, în contul datoriilor pe care combinatul le are la buget.
”Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște” – a spus ministrul economiei, Virgil Popescu.
Pe 18 noiembrie, OUG 200/2019 pentru modificarea Ordonanței 60 a fost aprobată de guvern. Au semnat premierul Ludovic Orban și miniștrii Virgil Popescu și Florin Cîțu.
”Extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60, de la active funcționale energetice la active funcționale industriale – practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, în baza unor analize, să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fiare vechi ca activelor funcționale industriale. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște – de ce să n-o spunem? Acolo, practic, și-a bătut joc investitorul de activele companiei. Ne va permite, în urma aprobării acestei ordonanțe, să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic.
Practic prin aprobrea acestei ordonanţe, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată, o parte din ea, la fier vechi. Ba din contră… va fi repusă în circuitul economic, evident prin dare în plată, prin proceduri legislative transparente”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, în ședința de Guvern de miercuri, 18 noiembrie.
Rușii fac demersurile oficiale pentru predarea către statul român a combinatului
Pe 28 decembrie 2020, creditorul majoritar al COS Târgoviște, Alphard Financial Corp., un offshore din Tortola – Insulele Virgine Britanice, propune modificarea planului de reorganizare a activității COS Târgoviște. Aceasta are în vedere ”trecerea în proprietatea statului prin ministerul de resort, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a activului funcțional industrial ”Producere oțeluri de construcții” al societății COS Târgoviște în contul stingerii integrale a datoriilor societății către bugetul de stat”.
P2 28 decembrie, memoriul justificativ al acestui transfer este trimis la Ministerul Economiei.
CERERE INREGISTRARE MEMORIU LA MIN.ECONOMIEI
Pe 31 decembrie 2020, datoriile totale ale combinatului erau de 520,49 milioane lei, iar pierderile de 62,3 milioane lei.
Terenurile, clădirile și construcțiile speciale, echipamentele și obiectee de inventar propuse a fi transferate la stat au o valoare (de piață continuitate activitate) de 284,28 milioane lei, la care se adaugă stocuri și piese de schimb pentru activul funcțional în valoare de 17,55 milioane lei. Scăzând din această sumă obligațiile de mediu (28 mil lei) și TVA datorată (57,3 milioane), darea în plată urma să se facă la suma de 216,5 milioane lei.
Trecere la stat MEMORIU JUSTIFICATIV - 28.12.2020
Totalul creanțelor bugetare erau, la 31 decembrie, de 200 milioane lei, ceea ce înseamnă că prin darea în plată ar putea fi acoperită integral această sumă.
Un calcul al repornirii producției la COS târgoviște arată că suma repornirii combinatului ar fi de aproximativ 283.000 de euro, bugetul lunar de producție ar fi de 68,4 milioane lei, din care peste jumătate înseamnă costul materiei prime (fier vechi), iar cheltuielile salariale ar fi de 7 milioane lei pentru 1230 de angajați.

Preluarea combinatului ar fi o bună afacere pentru statul român, având în vedere importanța strategică a combinatului, pe de o parte, și rezolvarea problemei sociale a salariaților de la Târgoviște.
În aceste condiții, conducerea combinatului a acceptat ideea de a trece activele funcționale productive aferente activității de producție metalurgică (producție de oțel lichid, oțeluri de calitate și laminate) în contul stingerii obligațiilor bugetare datorate de combinat.
Se fac demersurile oficiale din partea conducerii COS Târgoviște pentru trecerea combinatului în proprietatea statului. Se trimit memorii justificative, adrese, etc etc.
Modificarea planului de reorganizare a combinatului, care conținea trecerea activului funcțional în proprietatea statului, urma a fi votată pe 19 ianuarie 2021 de creditorii care reprezentau statul român (ANAF și AAAS) , numai că aceștia nu primiseră încă avizul de principiu de la ministerul Economiei și nu aveau să-l mai primească.
Ministrul Cladiu Năsui se răzgândește invocând… nimic
Conform ultimelor declarații ale reprezentanților Ministerului Economiei, guvernanții încă analizează costurile unui eventual transfer în proprietatea statului al activului funcțional al combinatului precum și compatibilitatea aceste acțiuni cu legislația europeană a ajutoarelor guvernamentale.
”Având în vedere faptul că prin Programul de guvernare 2020-2024 se prevăd unele măsuri pentru asanarea situației economico-financiare a acestei societăți, MEEMA inițiază demersurile premergătoare efectuării analizelor impuse prin cadrul legal care reglementează operațiuni de acest gen, de o deosebită amploare și foarte laborioase prin natura lor – a transmis ministerul economiei, potrivit profit.ro.
(…)De asemenea, este necesară efectuarea testului creditorului privat prudent, din care să rezulte un grad mai mare de recuperare a creanțelor bugetare, pentru respectarea angajamentelor statului român referitoare la asigurarea unui comportament economic în consonanță cu principiile consacrate în legislația europeană privind ajutorul de stat
În functie de costurile atașate fiecărei variante, se va opta pentru un set de măsuri care va cuprinde și calea efectivă de urmat, toate acestea urmând a fi supuse aprobării Guvernului. MEEMA depune toate diligențele pentru continuarea demersurilor și respectarea angajamentelor asumate prin programul de guvernare„, a conchis Ministerul Economiei”– potrivit profit.ro.
Argumentul referitor la ”verificarea respectării angajamentelor…” e hilar, câtă vreme guvernul anterior a schimbat chiar și legislația pentru a facilita această preluare a combinatului din Târgoviște și este de presupus că înaintea efectuarii demersurilor legislative au verificat deja compatibilitatea cu legislația europeană.
Senatorul PNL Virgil Guran: Orice întârziere în preluarea combinatului de la Târgoviște este dovada relei credințe!
Liderul filialei PNL Dâmbovița, senatorul PNL Virgil Guran, a criticat destul de dur lipsa de acțiune din partea ministrului Năsui, susținând că întârzierea preluării combinatului este o dovadă de rea credință din partea minstrului. Preluarea COS Târgoviște este legală, oportună, eficientă economic deci, OBLIGATORIE – a declarat senatorul Guran ăn februarie 2021.
„Actuala situație trebuie să înceteze! Nu am avut și nu am o agendă dublă. La finele anului trecut, Guvernul Orban a modificat cadrul juridic și a finalizat procedura de predare a COS Târgoviște în contul datoriilor. Totul până la semnatura unui ministru. Când întregul corp al funcționarilor avizează procedura de preluare, când toate ministerele avizatoare își dau acordul, orice întârziere este nejustificată. Târgoviștea are nevoie de COS, Dâmbovița are nevoie de COS, România are nevoie de COS. Economia românească are nevoie de 1.100.000 tone de fier beton, iar noi producem ZERO. Investițiile nu pot fi susținute doar cu importuri, ele trebuie să stimuleze industria de pe verticală și industria orizontală. Schimbarea structurii guvernului nu poate fi motiv de amânare a preluării. Din acest moment, orice întârziere trece pe teritoriul relei credințe! Preluarea COS Târgoviște este legală, oportună, eficientă economic deci, OBLIGATORIE„, a afirmat Guran.

Pe 26 februarie, circa 100 de salariați ai COS Târgoviște au protestat în fața Ministerului Economiei, cerând urgentarea preluării de către stat a activelor funcționale ale combinatului. Ministrul Năsui nu a ieșit să discute cu protestatarii și nici ulterior nu a dat vreun semn că este interesat de rezolvarea situației combinatului din Târgoviște.
„Combinatul de Oțeluri Speciale este singurul care ne-a mai rămas. Noi ştim să facem oțel. Dacă pierdem combinatul, pierdem tradiția oțelului în România. Avem o lună de zile în care putem să rezolvăm, calendaristic. Dacă se declanşează procedura de faliment, statul nu are perspective să mai recupereze ceva. (…)Angajaţii au primit preavize, dacă nu se rezolvă situaţia în 20 de zile calendaristice, pierdem şi combinatul, pierdem şi salariaţii, se vor duce în şomaj şi apoi să vadă cum mai recuperează datoria statului”, a declarat Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului Valahia.
Au avut loc totuși discuții cu secretarul de stat Daniela Nicolescu, în care au fost identificate măsuri legislative pentru preluarea activului funcțional de la COS Târgoviște și că decizia va fi discutată în coaliție.
„Având în vedere salvarea locurilor de muncă și utilizarea pe scară largă a produselor obținute în cadrul COS Târgoviște, specialiștii din cadrul ministerului au identificat măsuri legislative, astfel încât statul român să poată prelua activul funcțional de la COS Târgoviște. Decizia finală cu privire la modul în care va fi rezolvată problema Combinatului de Oțeluri Speciale, va fi luată la nivel de coaliție, o discuție în acest sens urmând să aibă loc în cel mai scurt timp între Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, Ministrul Energiei, Virgil Popescu și premierul Florin Cîțu„, a spus secretarul de stat Daniela Nicolescu, după întâlnirea cu sindicaliștii.
Marek Fryedrych – polonezul cu trecut specific unui ofițer de informații externe apropiat de ruși
În 2019, rușii încearcă să mute din nou combinatele din România pe numele unor paravane. Primul a fost polonezul Mark Fryedrych, iar ultimul, germanul Edgar Schumacher.
La jumătatea lui 2019, rușii care controlează combinatele metalurgice din România l-au invitat aici pe polonezul Marek Mieczyslaw Fryedrych, intenționând să-i transfere acestuia cheile combinatelor metalurgice românești.
Fryedrych are un trecut specific unui ofițer de informații externe al Poloniei, școlit la Moscova, antrenat în ministerul polonez de externe și călit la Shanghai (China) în perioada comunistă. El a condus afaceri în China și Rusia.
Este acționarul majoritar și președintele consiliului de administrație al Sunningwell International Polska Sp. z o.o. (SIP), după ce în 1989 a înființat în Hong Kong (China), societatea cu același nume Sunningwell International Limited, el fiind acționar majoritar și director executiv al firmei chineze, care comercializă printre altele, produse din oțel și produse chimice.
Marek Fryedrych a absolvit Institutul de stat pentru Relații Internaționale din Moscova (1979-1985) și Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań (1978-1985).
A lucrat în Ministerul Afacerilor Externe, iar în perioada1988-1991 a lucrat la Consulatul General al Poloniei din Shanghai.
Ulterior, a intrat în afaceri cu China și din 1991 pînă în 2007 a lucrat în Schanghai și Hong Kong, conducând companii
De altfel, în perioada 2009-2017, partenerii principali ai Sunningwell Polska, implicată în proiecte energetice, au fost tot chinezii (Shanghai Electric Group, China National Electric Engineering Corporation CNEEC, China Gezhouba ).
El a fost reprezentantul companiilor chineze în Polonia.
Din 1996 până în 2002 a fost acționarul majoritar și președinte al Uralsky Metal (partea metalurgică a fabricii de oțel Lysva din Federația Rusă).
În 2007 s-a întors în Polonia, implicându-se în proiecte de investiții și construcții în infrastructură și energie. În 2009 a înregistrat – împreună cu partenerul său Piotr Dysko – Sunningwell International Polska.
Vorbește fluent engleza, rusa și chineza.
Traseul românesc al polonezului Marek
Pe 24 iulie 2019, polonezul Marek Frydrych înființează la București, printr-un intermediar, firma ”Laminorul Danube Metallurgical Enterprise” SRL al cărei acționar unic și administrator este WEST Trade SA, reprezentată de polonezul Slawomir Wladyslaw Papiernik.
Papiernik este și membru în Consiliul de Administrație al Sunningwell International.
Obiectul de activitate ale firmei este ”productia de metale feroase sub forme primare si de feroaliaj”.
Septembrie 2019: Laminorul Danube a făcut o ofertă de preluare în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, pentru 38,3 milioane euro.
Până la acea dată, pe ultimele 9 luni, COS Târgoviște avusese o cifră de afaceri de 458 milioane lei, pierderi de 32,6 milioane lei și la acea dată avea 1300 de salariați.
Oferta polonezului a fost inclusă, de altfel, în planul de reorganizare judiciară a combinatului, din octombrie 2019, confirmat apoi de judecătorul sindic. Planul a fost propus de creditorul Alphard Financial Corp.
Polonezul s-a obligat să continue activitatea de elaborare a oțelului și de producție siderurgice lungi și să nu lichideze societatea.
Pe pagina oficială a firmei Sunningwell se afirmă că ”în martie 2020, a fost semnat un contract de închiriere pe 12 luni pentru activele COS Târgoviște, cu achiziționarea activelor la sfârșitul perioadei de închiriere”.
La Industria Câmpia Turzii (ICSIT), Laminorul Danube a oferit 7,5 milioane euro pe activele secției Trăgătorie de Oțel. Situația ICSIT pe primele 6 luni ale lui 2019 era următoarea: cifră de afaceri de 68,1 milioane lei, pierderi de 1,66 milioane lei și 230 salariați.
Tot în septembrie 2019, Laminorul Danube a cumpărat la licitație, cu 86 milioane lei, ansamblul de elaborare a oțelului de la Oțelu Roșu, punct de lucru al Ductil Steel Buzău, cu condiția de a prelua și datoriile Ductil la Bugetul de stat.
În sfîrșit, Laminorul Danube a cumpărat tot în septembrie, ansamblul funcțional de laminare al Laminorul Brăila, pentru suma de 6 milioane de euro, plătibilă în 5 rate eșalonate pe 2 ani, sumă din care s-a achitat până în prezent 1 milion de euro
În paralel, pe 19 septembrie el a închiriat pentru un an activele companiei poloneze ISD Huta Częstochowa, aflată în faliment, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 6 luni a contractului, precum și cu dreptul de preemțiune a Turnătoriei ca parte a licitației pentru vânzarea companiei planificat pentru a doua jumătate a anului 2020.
11 octombrie 2019 – Laminorul Danube deschide un punct de lucru al firmei în Brăila, str. Industria Sârmei nr. 2, corp C, jud. Brăila.
25 octombrie 2019: Printr-o majorare de capital, firma polonezului Marek Mieczyslaw Fryedrych, ”Sunningwell International Polska” SRL, preia 90,38% din capitalul societății ”Laminorul Danube Metallurgical Enterprise” SRL.
4 februarie 2020: Marek Fryedrich vine la București pentru discuții legate de preluarea combinatelor metalurgice Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT), Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, Laminorul Brăila și Ductil Steel Buzău.
10 februarie 2020: Laminorul Danube deschide puncte de lucru în sediile celorlalte combinate metalurgice deținute de rușii de la Invest Nikarom din Târgoviște, Buzău și Oțelu Roșu.
Pe 31 decembrie 2020 Laminorul Danube, cu 149 de angajați, are datorii la ANAF DE 12.648.776 lei. În 2019, firma a declarat o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei și pierderi de 2,1 milioane lei.
ANAF a pus sechestru asigurator pe 21 de active (Echipamente /instalatii / alte bunuri destinate sa serveasca exploatarii unei intreprinderi) deținute în punctul de lucru de la Oțelu Roșu
25 februarie 2021: Administratorul polonez Slawomir Wiadyslaw Papiernik este înlocuit cu rusul TEREBOV PETR, cu reședința în Elveția.
Petr Terebov mai deține 80% din firma LDME Asset Management SRL, pe care o administrează împreună cu Sandu Veaceslav, administratorul Combinatului ”Industria Sârmei Câmpia Turzii” (ISCT) SA.
Aventura polonezului pare a se fi încheiat, în realitate, după ce pandemia de coronavirus a dus la suspendarea contractului de închiriere pentru activele funcționale de la COS Tîrgoviște, iar ulterior el nu a mai putut face dovada
A existat un interes real din partea Liberty Steel pentru COS Târgoviște?
Lyberty Steel face parte din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galați, grup care se confruntă în prezent cu probleme financiare după intrarea în insolvență a principalului său finanțator.
În februarie 2021, după ce guvernul a dat de înțeles că ia în calcul renunțarea la preluarea prin darea în plată a combinatului, anunțată și pregătită deja anterior, inclusiv prin schimbarea legislației, a apărut un nou invgestitor interesat de activul funcțional al COS Târgoviște. Este vorba, conform Profit.ro, de miliardarul indian Sanjeev Gupta, proprietarul grupului GFG Alliance dn care face parte și combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex Galați.

Recent, s-a anunțat că GFG Alliance riscă să ajungă în insolvență din cauza prăbușirii companiei financiare Greensill Capital, principalul furnizor de credite pentru capital de lucru al grupului miliardarului indian. Prin urmare, GFG Allince va fi obligat să vândă, nu să cumpere active, pentru a obține lichidități.
De aceea, e posibil ca demersurile pentru preluarea combinatului d ela Târgoviște să fie doar zvonuri lansate pentru dezinformare pe piață.
Liberty House, compania lui Gupta, a achiziționat în 2019, de la ArcelorMittal, combinatul siderurgic Sidex Galați, precum și alte active deținute de ArcelorMittal în Europa.
Anul trecut, Gupta a anunțat în cadru oficial la Galați o investiție de 1,2 miliarde euro cu sprijinul statului român în combinatul siderurgic Liberty (fostul Sidex), pentru ca acesta să devină neutru din punct de vedere al emisiilor CO2, investiție dublată de un parteneriat cu Romgaz în vederea construirii unei centrale pe gaze care să alimenteze combinatul – potrivit profit.ro.
TECHOM GmbH – firmă înființată pentru a sprijini metalurgia din CSI
Recent, au apărut informații că Techom GmbH, o companie germană controlată și condusă de omul de afaceri Edgar Schumacher, ar fi interesată de preluarea activului funcțional al combinatului COS Târgoviște.

Techcom, cu sediul în Munchen, este o societate specializată în modernizarea tehnologică a facilităților din industria metalurgică, înființată în 1992 cu scopul declarat al sprijinirii metalurgiei din CSI – comunitatea fostelor state sovietice, aflate sub umbrela și controlul direct al Moscovei.
Având inițial numele de Techcom Import Export GmbH, firma și-a schimbat numele în anul 2007, în Techcom GmbH, iar Edgar Schumacher, acum în vîrstă de 50 de ani, a fost ales director general al societății în ianuarie 2011.
Compania germană are astăzi birouri în Rusia, Belarus și Ucraina și parteneriate cu firme din India, China, Coreea de Su și SUA.
În 2012, firma a preluat producătorul metalurgic croat Adria Steel din Split, care a intrat în faliment în 2015.
Pe 31 decembrie 2019, Techcom avea datorii de 26,7 milioane de euro.
Administratorul Teccom, Edgar Schumacher, mai controlează alte trei societăți comerciale germane: EU Invest GmbH, IHB Industrie, Handels – und Beteiligungsgesellschaft mbH și Techtrans Handels – und Speditions GmbH.
*Explicațiile termenilor rusești din titlu:
Matrioșka este un termen rusesc ce definește o păpușă din lemn, viu colorată, goală pe interior în care sunt introduse alte păpuși mai mici, identice.
Maskirovka este un termen care definește diversiunea militară rusă și care include metode de camuflare a acțiunilor și intențiilor, negare și dezinformare – măsuri ce sunt executate atât pe timp de război cât și pe timp de pace.