joi, august 18, 2022
AcasăAdministrație publicăDecret prezidențial: România, în stare de urgență încă 30 de zile

Decret prezidențial: România, în stare de urgență încă 30 de zile

România rămâne încă 30 de zile în stare de urgență, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a dat un decret prezidențial în acest sens. 

„Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei COVID-19”, a spus Klaus Iohannis. 

Potrivit lui, în pofida restricţiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluţiei pandemiei la nivel global.

„Numărul persoanelor infectate cu coronavirus, cât şi numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert. Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar şi în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanţare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgenţă. Cu siguranţă că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Este tocmai scenariul negru pe care, împreună cu Guvernul Orban şi cu specialiştii din domeniul medical, ne-am propus încă de la primele semne ale epidemiei să îl evităm. Acţiunea fermă şi timpurie salvează vieţi şi produce efecte pozitive în plafonarea curbei infecţiilor”, a mai spus președintele. 

Iohannis a prezentat măsurile din decretul privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Ce înseamnă stare de urgență încă 30 de zile în România

Printre măsurile pe care președintele le-a anunțat în cadrul decretului prezidențial, se numără și faptul că şcolile rămân închise pe perioada stării de urgenţă. 

„În mod evident, şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ”, a spus şeful statului. Cu toate acestea, se pot organiza, în măsura posibilităţilor, activităţi didactice online.

Mai mult, termenele de preaviz în cazul demisiei în domeniile Sănătate, Ordine publică şi Apărare se suspendă, pe durata stării de urgenţă.

„Am menţinut măsura ca pe durata stării de urgenţă, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgenţă, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcţii de conducere în unităţi sanitare, Direcţii de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanţă, precum şi autorităţi şi instituţii publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei, protecţiei sociale, indiferent de statutul lor”, a spus Klaus Iohannis.

Decretul pe care l-a semnat menţionează explicit şi posibilitatea ca pe durata stării de urgenţă managementul unităţilor sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detaşat din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul Apărării şi securităţii naţionale.

„În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unităţi sanitare de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se suspendă pe întrega durată a stării de urgenţă”, a explicat Iohannis.

Klaus Iohannis: Nu vă relaxați comportamentul cu privire la epidemia de coronavirus 

Potrivit președintelui, pericolul pe care îl reprezintă noul coronavirus nu a trecut, iar relaxarea restricţiilor ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor de infectare.

„Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconştienţă unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor şi o presiune uriaşă pe sistemul nostru sanitar. Staţi acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Staţi acasă pentru a ne putea recăpăta viaţa cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri şi de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van”, a mai psus Iohannis. .

Acesta spune că nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.

„Ca atare, se impune prelungirea stării de urgenţă, ceea ce înseamnă menţinerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum şi noi reglementări, care să permită autorităţilor publice să intervină decisiv şi cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei”, a punctat Klaus Iohannis.  

Starea de urgenţă este o măsură excepţională ce poate fi instituită de preşedintele României, prin decret, cu încuviinţarea Parlamentului. Pe 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate