Dezvoltatorii imobiliari vor creșterea plafonului pentru Prima Casă pentru că le-au scăzut prea mult vânzările și nimeni nu prea se mai încadrează să cumpere locuințe. Mai mult, și prețul caselor a crescut destul de mult, astfel că, dacă plafonul nu crește, mulți dintre aceștia riscă să revină iar pe pierderi sai falimente așa cum a fost în perioada crizei din 2008.
„Având în vedere că proiectul se află încă în Camera Deputaţilor şi mai pot fi adoptate anumite modificări, acest proiect să treacă într-o formă care să fie adecvată pieţei, şi anume să majoreze plafonul pe care îl avem, şi care ne împiedică destul de mult”, a declarat Bogdan Cosmin Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS (ADIR).
Asociația a cerut, la începutul acestui an, modificarea programului Prima Casă într-un singur sens, şi anume majorarea sumei, de la suma de 66.500 euro până la suma de 450.000 de lei.
„Am considerat că este un demers absolut util şi necesar, având în vedere că s-a modificat şi TVA de 5% şi era o măsură care ar fi ajutat foarte mult piaţa imobiliară. Primele veşti care au venit după iniţiativa noastră au fost destul de bune, în sensul că s-a anunţat majorarea plafonului la o sumă destul de generoasă, şi lucrul acesta ne-a bucurat, însă din păcate ultima formă care a fost adoptată de către Senat este o formă care nu modifică programul Prima Casă decât în privinţa denumirii şi, mai mult decât atât, introduce anumite restricţii şi este de natură ca acest program să nu-şi mai atingă scopul pe care noi îl doream iniţial”, a spus Bogdan Cosmin Ivan.
Dezvoltatorii imobiliari vor creșterea plafonului pentru Prima Casă
Potrivit lui, în prezent nu mai este posibilă achiziţionarea unui apartament de două camere cu suma de 66.000 de euro, nici măcar în alte oraşe decât Bucureştiul. Cu toate acestea, crede că programul Prima Casă îndeplineşte rolul social de a sprijini migraţia oamenilor din mediul rural către oraşe.
„La noi se manifestă un fenomen de urbanizare, iar programul Prima Casă, chiar dacă nu mai are rolul acela de a ne face să ieşim din criză, are un rol foarte important social la acest moment, şi anume creează posibilitatea tinerilor şi familiilor de a migra din oraşele sau chiar din zona rurală către zona urbană. Acest fenomen nu este doar în România, acest fenomen a apărut în Uniunea Europeană şi era normal să apară şi în România după intrarea României în UE” a spus oficialul ADIR.