sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiJustițieDIICOT: Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul Ada Solomon - acuzați de evaziune...

DIICOT: Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul Ada Solomon – acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, au declarat luni surse judiciare pentru AGERPRES.

Potrivit surselor citate, faptele sunt mai vechi, din perioada 2013 – 2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind spălaţi prin firme fantomă.

Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au calitatea de suspecţi, iar în dosar ar mai fi implicaţi şi alţi regizori şi producători de film.

Dosarul penal privește circa o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film.

Procurorii DIICOT susțin că firmele și persoanele implicate au obținut finanțări de la Centrul Național al Cinematografiei și apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul şi impozitul pe profit.

Potrivit aceleiași surse, în cazul Adei Solomon, spre exemplu, ar fi vorba de două facturi considerate false, una de 2000 de lei şi alta de 200 de lei.

”În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc)” – se afirmă în comunicatul DIICOT.

O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională.

”De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare” – susțin procurorii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei, mai anunță DIICOT.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate