Claudiu Florică și Dinu Pescariu scapă de pușcărie, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva lor în urma unei greşeli de procedură a procurorilor. Cei doi erau inculpaţi pentru spălare de bani în dosarul Microsoft.
Instanța a decis că procesul a fost închis deoarece la dosar nu se găseşte o autorizare prealabilă a procurorului general.
„În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin.1 lit e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pescariu Dinu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 29 alin.1 lit. a şi c din Legea 656/2002 cu aplic. art.5 C.pen., pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin. 1 lit e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Florică Claudiu Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 29 alin.1 lit. a din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, potrivit deciziei instanţei.
Omul de afaceri și fostul tenisman au fost trimişi în judecată de DNA în februarie 2018 pentru spălare de bani, fapte comise de cei doi în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd.
Între decembrie 2003 – octombrie 2004, au fost emise mai multe hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a unui contractul comercial de închiriere de licenţe educaţionale Microsoft.
În cuprinsul hotărârilor respective, s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru licenţele Microsoft, cu scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitaţii publice.
Potrivit procurorilor, aprobarea încheierii între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum şi extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale s-au făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.
„Prin fapta reprezentanţilor Guvernului României, faptă care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”, susţin procurorii.
DNA mai arată că suma de 22.787.515 dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG.