marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiDNA a clasat dosarul Brazilia în care era cercetat Liviu Dragnea pe...

DNA a clasat dosarul Brazilia în care era cercetat Liviu Dragnea pe motiv că faptele s-au prescris

DNA a clasat pe 5 ianuarie 2021 dosarul Brazilia în care erau investigate in rem presupuse fapte de corupţie care îl vizau pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, spun jurnaliștii G4Media.ro.

DNA a dispus clasarea întrucât unele fapte s-ar fi prescris, iar pentru altele nu ar fi existat suficiente probe.

„Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă. După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit.  c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală”, se arată în raspunsul dat de DNA pentru G4Media.ro.

Mai mult, se arată că „considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat”.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate.

Dosarul Brazilia a „murit”

RISE Project scria în 2017 că Liviu Dragnea şi-ar fi cumpărat o vilă, prin interpuşi, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la Fortaleza, în Brazilia.

Atunci, DNA a emis următorul comunicat de presă:

O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA.

În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, au arătat cei de la DNA pe 7 iulie 2017.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a fost anchetat pentru spălare de bani şi în Brazilia, alături de fostul său coleg de facultate, Mugurel Gheorghiaş, zis Melcul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate