Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege referitor la dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti. În această lege, se stabilește că dobânda anuală efectivă nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an în cazul creditelor de consum sub 15.000 lei şi de 40% pe an în cazul celor cu o valoare mai mare de 15.000 lei.
Proiectul de lege a fost adoptat pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti.
Noul proiect de lege prevede completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 cu două noi articole, prin care se stabilesc regimul dobânzilor penalizatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională – atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare – nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Iniţiativa prevede că această măsură se aplică şi contractelor aflate în derulare.
Deputații au mai stabili că, dobânda anuală efectivă nu poate depăşi:
a) cu mai mult de 3 puncte procentuale, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare;
Creditul ipotecar sau imobiliar se defineşte ca fiind orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat, ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant;
b) 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15.000 RON şi, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15.000 RON;
Pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar, în sensul lit.a).
Aceasta este încă una din măsurile restrictive pe care aleșii le-au luat împotriva băncilor, o alta fiind taxa pe lăcomie.