La audierile de ieri din dosarul Belina, avocații apărării au dorit să demonstreze în fața magistraților că pe locul unde se află insula Belina și brațul Pavel nu este decât o baltă unde se crește pește. Potrivit avocaților nu poate fi vorba de un braț al Dunării pentru că pe acolo nu trec vapoare.
Potrivit avocatului apărării, se acreditează ideea că un braţ al Dunării şi o insulă au fost închiriate către societatea Tel Drum.
„Vreau o cercetare locală, să realizaţi ce este acolo – o baltă pentru creşterea peştelui. Din rechizitoriu emană ideea că Tel Drum a preluat Braţul Pavel şi Insula Belina, dar Tel Drum deţine doar 10 la sută din ce este acolo. Rechizitoriul susţine că prin această Hotărâre de Guvern s-a creat un avantaj pentru societatea Tel Drum. Înainte de HG, Tel Drum avea două contracte cu Apele Române, ceea ce are şi acum. Una e să ai 10 la sută şi să nu te întrebe nimeni nimic şi alta e să fie un loc public. HG se referă la ce urma să se amenajeze pe restul de 90 la sută. Acolo e o baltă care poate să fie orice”, a afirmat avocatul apărării.
Mai mult, acesta afirmă că rechizitoriul DNA spune că e o albie minoră pe unde curge Dunărea.
„Pe teoria asta, orice baltă e albie minoră a Dunării, ceea ce este fals. Pe acolo nu trec vapoare. Faţă de tot tam-tamul din presă, trebuie să vedeţi ce este acolo şi veţi cântări altfel dosarul”, a spus avocatul.
În dosarul Belina, pe lângă Sevil Shhaiddeh, au mai fost trimiși în judecată:
- Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman;
- Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor;
- Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria;
- Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.